Skocz do zawartości

Bitwa Kraśnicka (IWŚ)

astro33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie!

SZukam informacji (dokładniejszych) na temat bitwy kraśnickiej podczas I wojny światowej.
Czy jest ktoś kto przeszukiwał tereny bitwy?
pozdrawiam
a
Napisano
Dobre opisy tej bitwy są w publikacjach obcojęzycznych (Weltkrieg" Reichsarchivu, Oesterreich-Ungarns Letzter Krieg") - po polsku zostają Ci tylko publikacje z międzywojnia oraz Wojna Galicyjska" Batora, która po pierwsze jest ogólnikowa, po drugie tendencyjna, a po trzecie zawiera masę błędów faktograficznych (z tych trzech powodów na jesieni wyjdzie jej II wydanie :D ).

Pozdrawiam
Leuthen
  • 8 months later...
Napisano
witam chodziłem z wykrywką w okolicach Wysokiego(bitwa 06-09 wrzesień 1914r)cześc bitwy Kraśnickiej dużo odłamków pocisków zapalników łusek itp ale miałem słaby wykrywacz.Ogólnie warto szukać
Napisano
na allegro koles sprzedaje potezne kompendium wiedzy na ten temat - historia pulkowa LIR2 austraickiego - genialna pozycja - szczegolowe mapy, wspomnienia , opisy potyczek i bitew
jak ktos cche to podam namiary - calosc ma ponad 330 stron i jest genialnie opracowana - jedyny minus to ,ze jest w jezyku nemieckim - co jest oczywiste :)
pozdrawiam
Jacek
  • 3 years later...
Napisano
(Weltkrieg" Reichsarchivu, Oesterreich-Ungarns Letzter Krieg")

Witam

Czy masz jakieś źródła. Wiesz gdzie mozna znaleźć te publikacje?
Napisano
Witam.
Na bitwę kraśnicką składało się wiele ciekawych i mało znanych epizodów. Wałkowałem kiedyś ten temat z różnym natężeniem i z różnym rezultatem. Dokładna analiza map, relacji etc., przynosi wymierne efekty. Ogólnie temat bardzo ciekawy i leżący w gestii moich zainteresowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie