astro33 Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Napisano 5 Czerwiec 2006 Witajcie!SZukam informacji (dokładniejszych) na temat bitwy kraśnickiej podczas I wojny światowej.Czy jest ktoś kto przeszukiwał tereny bitwy?pozdrawiama
Leuthen Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 Dobre opisy tej bitwy są w publikacjach obcojęzycznych (Weltkrieg" Reichsarchivu, Oesterreich-Ungarns Letzter Krieg") - po polsku zostają Ci tylko publikacje z międzywojnia oraz Wojna Galicyjska" Batora, która po pierwsze jest ogólnikowa, po drugie tendencyjna, a po trzecie zawiera masę błędów faktograficznych (z tych trzech powodów na jesieni wyjdzie jej II wydanie :D ). PozdrawiamLeuthen
tomo86 Napisano 27 Luty 2007 Napisano 27 Luty 2007 witam chodziłem z wykrywką w okolicach Wysokiego(bitwa 06-09 wrzesień 1914r)cześc bitwy Kraśnickiej dużo odłamków pocisków zapalników łusek itp ale miałem słaby wykrywacz.Ogólnie warto szukać
cplstahl Napisano 27 Luty 2007 Napisano 27 Luty 2007 Astro33 sprawdż pocztę. Wysłałem ci coś na temat walk w okolicach Kraśnika.Pozdrawiam
SHARKYGSM Napisano 27 Luty 2007 Napisano 27 Luty 2007 na allegro koles sprzedaje potezne kompendium wiedzy na ten temat - historia pulkowa LIR2 austraickiego - genialna pozycja - szczegolowe mapy, wspomnienia , opisy potyczek i bitewjak ktos cche to podam namiary - calosc ma ponad 330 stron i jest genialnie opracowana - jedyny minus to ,ze jest w jezyku nemieckim - co jest oczywiste :)pozdrawiamJacek
saku39 Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 (Weltkrieg" Reichsarchivu, Oesterreich-Ungarns Letzter Krieg") WitamCzy masz jakieś źródła. Wiesz gdzie mozna znaleźć te publikacje?
Eastlegion Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 Witam.Na bitwę kraśnicką składało się wiele ciekawych i mało znanych epizodów. Wałkowałem kiedyś ten temat z różnym natężeniem i z różnym rezultatem. Dokładna analiza map, relacji etc., przynosi wymierne efekty. Ogólnie temat bardzo ciekawy i leżący w gestii moich zainteresowań.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.