Skocz do zawartości

Co znalazłem na radzieckich pozycjach.

1AIR1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tą popielniczkę znalazłem w radzieckich okopach pod Warszawą.Napis z lewej HABERBUSCH i z prawej i SCHIELE S.A.
na dole....to już chyba widać.
Uprzejmie proszę o nie potraktowanie tego jak reklamy.
Bo firma o takiej nazwie nie istnieje.Popielniczkę musiałem naprawić bo była uszkodzona.Nie wiem z jakiego metalu jest wykonana na pewno to nie mosiądz (kolor zdjęcia
przekłamuje)Blacha podobna jest do srebra ale niestety jest za lekka jak na srebro.
Swoją drogą to ciekawe czy rosjanie podczas wojny dużo takich fantów" mieli.

Napisano
A swoją drogą to kulturalni ci Rosjanie - siedzieli w okopach, popiół na popielniczkę, he he. Pełna kultura.
Pozdrawiam
Napisano
1AIR1 gratuluje znaleziska! Popielniczka jest naprawdę zajebista-wiem coś o tym ,gdyż interesuję sie piwnymi" fantami. Popielniczki H&S" były robione w Norblinie i były ich różne typy: aluminiowe,z blachy mosiężnej ,a nawet całkowicie (!) srebrne.
Browar Haberbusch i Schiele" powstał w maju 1846 roku ,a z czasem rozrósł się i był 4 co do wielkości tego typu zakładem w II RP. Twoja popielniczka pochodzi z lat 1921-1944 ,w 1921 r. firma została Spóła Akcyjną. Browar został zniszczony w czasie Powstania.
A co tego że znalazłeś ją w ruskim okopie - pewnie wyzwolicielom podobało sie takie świecidełko ;)
pzdr.bjar_1
Napisano
Proszę unikać takich apetycznych wątków, bo potem mi się klawiatura lepi od piwka, a i obraz na monitorze już nie ten sam :-)))))

Pzdr,

jotes
Napisano

To dla Ciebie Jotes!
Piwo Bawarskie Lagrowe z wagonu browaru...
wygladało to tak ,że w okolicach Wa-wy można było kupić świeże piwko prosto z browarnianego wagonu.
Etykieta sprzed I w.ś.

Napisano
Do J.Wiem że to dziwne znaleźć popielniczkę i to w radzieckich okopach.Ale przysięgam ,sam byłem tym faktem zdziwony.Przypuszczam że któryś z żołnierzy myślał że to srebro i zabrał fant ze sobą.
Pzdr
Napisano
Mnie to nie dziwi. Kiedyś był taki film, jak Rosjanie stacjonowali w Londynie. I gadali, że po co się tu pchali na ten zgniły zachód ;-)).
Pozdrawiam
Napisano
bjar_1 masz fajną kolekcję etykietek od piwa. Chyba jesteś nie lada smakoszem tego napoju :) Zbierałem kiedys kapsle od piwa ale przy przeprowadzkach gdzies mi się zapodziały.
Napisano
He,he...powiem Ci szczerze...nie wszystkie te etykiety mam w swoim zbiorze. Przedwojenne etykiety z Warszawy cholernie trudno jest znaleźć. A smakoszem piwa tez nie jestem zbytnio ,w piwku lubie tylko pierwszy łyk"...Mmmm :))). a kapsle po piwie też zbieram ,no i butelki z tłoczonymi nazwami browarów też :)
pzdr bjar_1
To wrzucę jeszcze parę etykietek.
Napisano

ta moze nie jest najpiękniejsza ,ale za to staruteńka - ma ponad 90 lat ,niestety takich rzeczy nie trafia się w okopach ,nawet pierwszowojennych... :(

Napisano

... i etykieta od lemoniady z let 30-tych
pochodzi z reprezentacji Haberbuscha & Schielego w Rzeszowie ,firma H&S miała swoje składy-reprezentacje w wielu miastach np. w Mińsku Maz. ,Kielcach ,Częstochowie ,Sandomierzu ,Kosowie Lackim ,Ostrowcu Św. ,Włodawie ,Lublinie ,Międzyrzecu Podl. i innych
pzdr bjar_1

Napisano
A tobie co się nie podoba. Ja cię nie interesuje to nie czytaj i nie oglądaj.
Napisano

Człowieku daj se luz...
...i popatrz na piękne stare etykiety od piwa ,teraźniejsze są strasznie kaszaniaste...
widziałeś kiedyś takie coś...?
Pytanie: z jakiego browaru chcesz zobaczyć etykietę?
:)))
Tematy piwne są o.k.
bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie