Skocz do zawartości

Pilchowice/bunkry i podziemia

marcoon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam!
to moj pierwszy post na tym forum.
chcialem sie cos wiecej dowiedziec o bunkrach w Pilchowicach, a blizej chodzi mi o podziemia w nich. czy ktos je kiedys spenetrował? teraz sa zalane wodą takze nie ma mozliwosci zejscia do nich ale jakos mnie one zainteresowaly po tym jak znajomy mi powiedzial ze podobno z jednago z owych podziemi mozna bylo dojsc pod kosciół oraz szpital.sadze ze pomiedzy jednym a drugim mozna bylo kiedys przejsc swobodnie pod ziemia bo w kazdym jest zejscie do podziemi.
Czy ktos z forum byl tam kiedys z wykrywaczem i znalazł cos ciekawego?

oraz czy w poblizu miejscowosci Pilchowice, Wilcza, Nieborowice, Leboszowice są jakies ciekawe miejsca typu bunkry, okopy czy jakies inne pozostalosci po II WŚ ???

z góry dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam
Napisano
Temat był już poruszany na tym forum, poszukaj w wyszukiwarce. Fragment jednej z moich wypowiedzi:
...Odnosnie obiektu przy drodze Gliwice-Bojków- Ornontowice,to jest to obiekt NIEMIECKI z tzw "linii granicznej (300m za nim znajduje się drugi).Ciągnęła się ona od Pilchowic poprzez Nieborowice,Bojków,Zaborze(gdzie przechodzi ona ok 500m od polskiego P.O.wzg 319),Bytom,Stolarzowice do Zbrosławic.Więcej informacji o tej linii w " Krajoznawca Górnoslaski zeszyt nr 7 str3-17....."
Z fortecznym pozdrowieniem Krzysiek Mrówka - Grzebiuszka"
Napisano
Witam. Może w tej dyskusji coś dla Siebie znajdziesz.
Pozdrawiam.
http://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=281614#281991

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie