Skocz do zawartości
  • 0

Hełm BRODIE"?

ppp.p

Pytanie

Napisano

Witam! Wpadł mi w łapki taki oto hełmik. Przypomina MkI, ale różni sie paroma drobiazgami: pofałdowany" (wręcz prymitywnie wykonany) czerep, brak nakładki na obrzeże, owalny-symetryczny kształt tylko w teorii, wydaje mi się że zrobiony jest z cieńszej blachy. Czy ktoś z Was spotkał sie już z takim hełmem? Czy jest to protoplasta MkI, tzw. Brodie"? Piotrek

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za sugestie, ale to jest raczej hełm - zastosowanie bojowe. Produkcja Hadfield Ltd z Sheffield, wytwórcy hełmów. Piotrek
Napisano
Dziękuję za propozycje rozwiązania nurtującego mnie problemu, jednak jeśli myślicie Panowie o tym hełmie http://www.cascoscoleccion.com/portugal/por16.htm , to obawiam się że raczej nie o niego tu chodzi. Bardziej podobny jest następny model, jednak nie jestem przekonany. Mi osobiście najbardziej kojarzy się z tym hełmem http://www.cascoscoleccion.com/granbret/gbk116.htm , jednak pewności nie mam, a o nią właśnie chodzi mi najbardziej. Piotrek
Napisano
właśnie miałęm podesłać Ci te linki do Joseby...też mi sie wydaje że jest o woiele bardziej podobny do tego drugiego...
Napisano
Dzięki za info. Widzę, na szczęście, że nie tylko ja tak uważam :) A masz może jakieś bliższe informacje na temat tego hełmu? Może znasz hiszpański i wiesz, co Joseba tam naskrobał? Piotrek
Napisano
Gość z prawdopodobnej ojczyzny tego hełmu napisał: It is hard to be certain without actually seeing it, but I think it is a Brodie shell. The small 'waves' in the metal are typical of early Brodie helmets, and I think the stamping you show in picture 3 is a 'HS' which is the maker, Hadfields Limited."W wolnym ( a nawet dowolnym )tłumaczeniu wychodzi coś takiego (tylko proszę się nie śmiać :) - Trudno jest powiedzieć z całą pewnością nie trzymając go w ręku, ale myślę że jest to skorupa Brodie. Te małe "fale tłoczone w metalu są typowe dla wczesnych hełmów Brodie i myślę, że stempel "HS należy do wytwórni Hadfields Limited." Tak to sobie przetłumaczyłem. Może ktoś bieglejszy w angielskim przetłumaczy to wierniej? W każdym razie myślę, że ta wypowiedź rzuciła trochę światła.
Napisano
Witam
To jest raczej na pewno pierwszowojenny hełm portugalski, pamiętam, ze kiedyś w Odkrywcy był o nim artykuł.

Pozdrawiam
Aikikai
Napisano
I jeszcze krótko od Joseby: For the pictures, the helmet seems, indeed, a Brodie. The waves of an even faulty stamping, seem to indicate it." The end.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie