Skocz do zawartości

Czy wszystko ok???


Don Kichote

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam zeszrotowany bagnecik z 1939 r. Włożyłem go w kwasek cytrynowy, a on mi zczerniał, zwłaszcza ostrze. Na dodatek ta czarna maź śmierdzi prawie jak czosnek.
Czy wszystko jest ok???

Don
Napisano
Kwasek zczerniał bo rozpuszcza rdzę. Co jakiś czas możesz np. w rękawiczkach gumowych wyjąć bagnet z tej zupki i delikatnie co większe kawałki rdzy odłamywać. Jeśli rdzy jest niedużo, to wystarczy jak tak sobie parę dni poleży aż rdza odmięknie". Ale taka maź jaka się robi to jest normalka. Kiedyś zostawiłem taką zupkę w kuwecie a jak trochę wody odparowało to mi został ładny kisiel :)

Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
Napisano
Zawsze oczyszczaj z grubego nalotu rdzy szczotką drucianą, najlepiej szczotka na wiertarce . Potem możesz użyć odrdzewiacza FOSOL (jeżeli nigdy nie robiłeś elektrolizy ).
Na koniec jeszcze raz szczotka druciana i natłuszczenie olejem lub WD-40.
Sięgnij do literatury o bagnetach autorstwa TADEUSZA KRÓLIKIEWICZA można czegoś się nauczyć.
Pozdrawiam.

Napisano
Po wyjęciu z kwasku cytrynoweg (lub octu) i oczyszczeniu szczotką drucianą lub papierem ściernym jest delikatniejszy możesz w ramach konserwcji użyć mieszaniny oleju kuchennego i nafty w proporcjach 2:1. Po 24 h wypoleruj bawełnianą szmatką. Daje bardzo dobry efekt bo nie brudzi rąk tak jak WD-40

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie