Skocz do zawartości
  • 0

Ile elaboracji wytrzymywała łuska, czyli kto da więcej?

kopijnik2

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki
Czy były inne egulacje" dotyczące powtórnie elaborowanych łusek?
Np. mam w zbiorach rzypaskową" łuskę wzmocnioną (do km) - czy wtórnie mogła być użyta w km?
Napisano
Np. mam w zbiorach "trzypaskową łuskę wzmocnioną (do km) - czy wtórnie mogła być użyta w km?"

Możesz jaśniej ?? Co rozumiesz przez wzmocnioną ?? Jedyne takie łuski to łuski niemieckie +St a te nie były raczej wielokrotnie w uzyciu.

Co do innych regulacji - to w zalezności od kraju.Różnił sie tez system zaznaczania łusek powtórnie elaborowanych (najbardziej rozwiniety był chyba w Austro-Węgrzech)

Pozdr
Napisano
No to bardzo mi przykro, ale źle rozumiesz. Łuski sektorowane (zapewne masz takie z lat 1916-18) scalane były z pociskami mit Rille" stosowanymi faktycznie do km (chodziło o mocniejsze zamocowanie pocisku w szyjce łuski). Zapewne to miałes na myśli,niemniej jednak pojecie wzmocniona" odnosi sie tylko i wyłącznie do łusek +St i +St- (były to łuski stalowe z wzmocnionym dnem)
http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=niemcy&pokaz=niemcyznak
Napisano
Słyszałem, że za czwartym razem robiono już ślepaki."

To ciekawe rzeczy słyszałeś :) A można wiedzieć skąd masz takie rewelacyjne informacje ?? Bo ja słyszałem" co innego.

I sprecyzuj jeśli łaska odnośnie jakiego kraju dotyczy ta informacja

Pozdrawiam
Napisano
Specjalistą nie jestem, dlatego napisałem że słyszałem:D, a była kiedyś dyskusja na forum na temat elaboracji i wyczytałem stamtąd, widocznie to były brednie:P, to jak to było, do końca robiono ostrą amunicję?
Napisano
o jak to było, do końca robiono ostrą amunicję?"

Z odpowiedzia nie ma tak prosto :) dlatego zadałem ci pytanie jakiego kraju dotyczyła Twoja wypowiedź. Inaczej było w Polsce, inaczej w Austri itd
Napisano
Chodziło o Niemcy, zresztą na strzelnicy pruskiej wykopywałem m.in dużo ślepaków z paskami i w sumie dlatego też wydało mi się ta wypowiedż przekonująca;D
Napisano
jasne ...
do km mit rille" w celu zmniejszenia ilości zacięć,
a nie wzmocniona konstrukcja łuski"
Nałożyły się dwa rozwiązania.
Reasumując - to nie łuska była do km" tylko sposób mocowania pocisku", a na łusce tylko oznaczenie?
Napisano
Reasumując - to nie łuska była "do km tylko "sposób mocowania pocisku, a na łusce tylko oznaczenie?" - w tym przypadku tak.
Ale oczywiście było coś takiego jak łuski E - czyli uniwersalne do kb i km, no i w przypadku łusek +St i +St- wzmocnienie miało na celu poprawienie właściwości łuski (żeby nie pękały).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie