kopijnik2 Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 pierwszowojenny mauser, czterokrotna elaboracja (trzy pierścienie)czy występowało piąte użycie łuski?
Jaro5 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Powiem krótko - nie.Nawet jeśli łuska nie wykazywała oznak zużycia zabraniał tego regulamin.Pozdr
kopijnik2 Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 DziękiCzy były inne egulacje" dotyczące powtórnie elaborowanych łusek?Np. mam w zbiorach rzypaskową" łuskę wzmocnioną (do km) - czy wtórnie mogła być użyta w km?
Jaro5 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Np. mam w zbiorach "trzypaskową łuskę wzmocnioną (do km) - czy wtórnie mogła być użyta w km?"Możesz jaśniej ?? Co rozumiesz przez wzmocnioną ?? Jedyne takie łuski to łuski niemieckie +St a te nie były raczej wielokrotnie w uzyciu.Co do innych regulacji - to w zalezności od kraju.Różnił sie tez system zaznaczania łusek powtórnie elaborowanych (najbardziej rozwiniety był chyba w Austro-Węgrzech)Pozdr
kopijnik2 Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 jako wzmocnioną" rozumiem niemiecką z podziałem czteropolowym
Jaro5 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 No to bardzo mi przykro, ale źle rozumiesz. Łuski sektorowane (zapewne masz takie z lat 1916-18) scalane były z pociskami mit Rille" stosowanymi faktycznie do km (chodziło o mocniejsze zamocowanie pocisku w szyjce łuski). Zapewne to miałes na myśli,niemniej jednak pojecie wzmocniona" odnosi sie tylko i wyłącznie do łusek +St i +St- (były to łuski stalowe z wzmocnionym dnem)http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=niemcy&pokaz=niemcyznak
Domino(*) Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Słyszałem, że za czwartym razem robiono już ślepaki.
Jaro5 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Słyszałem, że za czwartym razem robiono już ślepaki."To ciekawe rzeczy słyszałeś :) A można wiedzieć skąd masz takie rewelacyjne informacje ?? Bo ja słyszałem" co innego.I sprecyzuj jeśli łaska odnośnie jakiego kraju dotyczy ta informacjaPozdrawiam
Domino(*) Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Specjalistą nie jestem, dlatego napisałem że słyszałem:D, a była kiedyś dyskusja na forum na temat elaboracji i wyczytałem stamtąd, widocznie to były brednie:P, to jak to było, do końca robiono ostrą amunicję?
Jaro5 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 o jak to było, do końca robiono ostrą amunicję?"Z odpowiedzia nie ma tak prosto :) dlatego zadałem ci pytanie jakiego kraju dotyczyła Twoja wypowiedź. Inaczej było w Polsce, inaczej w Austri itd
Domino(*) Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Chodziło o Niemcy, zresztą na strzelnicy pruskiej wykopywałem m.in dużo ślepaków z paskami i w sumie dlatego też wydało mi się ta wypowiedż przekonująca;D
kopijnik2 Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 jasne ...do km mit rille" w celu zmniejszenia ilości zacięć,a nie wzmocniona konstrukcja łuski"Nałożyły się dwa rozwiązania.Reasumując - to nie łuska była do km" tylko sposób mocowania pocisku", a na łusce tylko oznaczenie?
Jaro5 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Reasumując - to nie łuska była "do km tylko "sposób mocowania pocisku, a na łusce tylko oznaczenie?" - w tym przypadku tak. Ale oczywiście było coś takiego jak łuski E - czyli uniwersalne do kb i km, no i w przypadku łusek +St i +St- wzmocnienie miało na celu poprawienie właściwości łuski (żeby nie pękały).
kopijnik2 Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 rozumiem, że pasek" eliminował z użycia nabój w broni maszynowej?
Cyrograf15 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Współczesne łuski wytrzymują zwykle 7-12 elaboracji.Wojtek
Pytanie
kopijnik2
pierwszowojenny mauser, czterokrotna elaboracja (trzy pierścienie)
czy występowało piąte użycie łuski?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.