Skocz do zawartości

Modlin - zdobycie Berlina

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem widziałem i mam wrażenie że widziałem tam członków grupy swego czasu mocno tu (forum odkrywcy") obsmarowanej (twrze i opaski na rękawach mi się kojarzyły) i muszę powiedzieć że pod względem sprzętu w tej chwili nie bardzo jest się do czego już u nich przyczepić (no może kilka mniej istotnych detali) a i zachowanie było nienaganne (!). Panowie gratuluję wyciągnięcia wniosków z własnych błędów a organizatorom niezłej imprezy! I co panowie krytycy na to?

Głodnych wiedzy i informacji na temat rekonstrukcji tradycyjnie zapraszam na http://www.militarni.pl
Link do artykułu
http://www.militarni.pl/index.php?lang=1&cat=86&art_id=228
Link do galerii znajduje się na końcu relacji z imprezy.
Na stronie można też poczytać i pooglądać zdjęcia z akcji Noc Muzeów" na Forcie Czerniakowskim.

Zapraszam i pozdrawiam
Krzysztof Wasil

Myślę, że z tej imprezy można wyciągnąć parę interesujących wniosków: kilka pojazdów i ponad 20 hukowców" na niewielkim, zabudowanym obszarze świetnie spotęgowały ekspresję widowiska. Dobrym pomysłem było wprowadzenie na plan Volksturmu, HJ i cywilów (myślę zwłaszcza o paniach).
Sugestia dla organizatorów kolejnych tego typu rekonstrucji (typu Berlin 45): może wystarczy rzucić w ogłoszeniu zabierz ciuchy z epoki i przyłącz się do nas", a z gawiedzi mielibyśmy oddanych sprawie uczestników? Wiem, że niełatwo byłoby to ogarnąć, ale czasem stawiam sobie pytanie: jak długo publiczność będzie chciała uczestniczyć w czymś, co można oglądać tylko zza białoczerwonej taśmy?

Byłem w Modlinie tydzień temu i widziałem tą inscenizację . Bardzo cieszy fakt, że grupy biorące w niej udział coraz poważniej podchodzą do swojej działalnosci . W związku z tym , że mieszkam nieopodal bywam w Modlinie częstym gościem. Widziałem kilka wcześniejszych raczej nieudanych przebieranek", ale to co zobaczyłem w ubiegłą niedziele jest bardzo dobrą wróżbą dla miejsca i dla osób z tym miejscem związanych - Gratuluje organizatorom i uczestnikom. Inscenizacja wyszła naprawdę dobrze , choć sugerował bym popracować w przyszłości nad tłem historycznym, wymową lektora i odrobiną reżyserii w poszczególnych scenach, zwłaszcza walki wręcz. Próby - powinno być więcej prób przed widowiskiem, bo widać było, że w kilku miejscach uczestnicy nie do końca wiedzieli co mają robić. Najbardziej rażący błąd: było za mało Rosjan w stosunku do ilości Niemców. Pozatym naprawdę uważam, że Grupy tam działające wykonały nie tylko wielki krok naprzód, ale nawet kilka kroków i to solidnych. W tekscie zamieszczonym na stronie militrarni jest sformułowanie , że można tą inscenizację z czystym sumieniem nazwać rekonstrukcją historyczną - i w tym miejscu zgadzam się całkowicie . Gratulacje i tak trzymajcie !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie