Skocz do zawartości
  • 0

prośba o identyfikację

Walwuch

Pytanie

Napisano

Wczorajsza wyprawa była jedną z bardziej udanych. Mam prośbę - pomóżcie mi zidentyfikować kilka fantów.

Pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczorajsza wyprawa była jedną z bardziej udanych. Mam prośbę - pomóżcie mi zidentyfikować kilka fantów.

Pozdrawiam

Napisano
Tymczasem jeszcze takie oznaczenia na spłonkach:

Mauser:

B 1 91
P S* 41 36
9 92 S.
P S* 12 36
S DM 15
S 12 92
jakiś znaczek, coś jakby C i R nałożone na siebie, 8 90
S DM 11 14
F N 32 (belgijski???), trzeba wspomnieć, że ta łuska, jest trochę niższa niż niemieckie czy polskie
S 11 92
S S 40 (to był ślepak, wyciągnąłem z niego przegnity, drewniany czubek)
P69 S* 88 37
S 8 91
P S* 101 35
K VIII 90

Mauser (czechosłowacki?)

Z 19 38 VIII
Napisano

Czy jest to zapalnik od sprengmine? Jak tak to prosiłbym o podanie mi pełnych informacji, czy jest on niebezpieczny, jak działał itp. No i fachową nazwę tej miny i zapalnika...

Napisano

Nie wiem co to jest. Nie ma oznaczeń na spłonce (a przynajmniej ja ich nie dostrzegłem). Kryza wystaje poza łuskę. Jedno co mi przychodzi na myśl to reichsrewolwer (łuska znaleziona na strzelnicy z I - II w.ś.). Kaliber to ok. 10 - 11 mm

Napisano
Jeśli chodzi o pierwsza łuske to mi wygląda na parabelke.
Co do bić na łuskach to masz pełno stron w internecie to sobie poszukaj :-) Powiem tylko że ta FN to belg (fabrickqe national czy jak to się pisze. Ostatni mauser to czech. Zapalnik jest od Ski. Smiz 35 (S minen Zunder wz35) Stan raczej padaczkowy. Na moje bezpieczny ale nie dłub przy nim. Drugi mi też wygląda na f1 bez dolnej części zawierającej spłonki i ścieżke prochową czyli bezpieczny aczkolwiek niewiele warty, o to uzrg a te możesz po 10zł kupić. Na temat ostatniej łuski się nie wypowiem bo niewiem co to za łuska :P

Pozdrawiam i gratuluje fantów!!
Napisano
właśnie ten zapalnik od miny skaczącej jest w bdb stanie, tylko jest cały w piasku, a nie czyściłem, bo nie wiem czy nie wybuchnie, a pod piaskiem widać bdb zachowany korpus (aluminium). Dzięki za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie