kasha Napisano 20 Maj 2006 Autor Share Napisano 20 Maj 2006 Mam XVIII/XIX-wieczną butelkę. Niestety, jak na zdjęciu widać, jest mocno pokryta patyną. Jak się jej pozbyć aby wydobyć i zachować naturalny kolor szkła butelki. Domyslam się że ze szklem chyba trzeba delikatnie o butelka jest zrobiona z lanej masy szklanej, widac pasy i liczne zanieczyszcenia oraz pęcherzyki powietrza. Proszę, poradzcie co robic?. Najlepiej abym bybym mógł zdjac tą cholerną patynę jakimś domowym sposobem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 przy akwarium jesli zostaja biale slady wapna z wody wystarczylo octem przemyc, sprubuj moze tesz pomoze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 To jest zwietrzałe szkło, zresztą po co to robić? Chyba kwasem fluorowodorowym, tylko skad wziąść takie coś? Ew. chromianką można by spróbować. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasha Napisano 22 Maj 2006 Autor Share Napisano 22 Maj 2006 własnie zatopiłem butelke w occie i poczekam kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 Ocet może zmatowić zwitrzałe szkło. Chromianka wydaje się być lepszym pomysłem.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazy Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 a kwas fluoro wodorowy rozpusci ja na amenpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 15 Październik 2006 Share Napisano 15 Październik 2006 Trochę sie czepiam, ale czy ktoś tu ma doświadczenie w myciu szkła chromainką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Październik 2006 Share Napisano 15 Październik 2006 Wpisz chromianka w wyszukiwarke :)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor Grożny Napisano 20 Październik 2006 Share Napisano 20 Październik 2006 Proponuje sode kaustyczną, tylko jeśli bedziesz lał wode do tych granulków to dobrze byłoby aby była letnia.- Inaczej rozsadzi szkło.Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.