coldboy Napisano 4 Sierpień 2003 Autor Napisano 4 Sierpień 2003 jade z kolesiem nad Sniardwy, on na ryby... a ja wolalbym sie powloczyc po okolicy, czy ktos moze cos polecic w rejonie Orzysz - Pisz - Ruciane?
Gość Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 heh Orzysz to był kiedyś znany z popligonu i karnej kompanii ;-)Pozdrawiam
Mathew Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 Wejdź na stronę pt : fortyfikacje prus wschodnich"Pozdrawiam Mathew vel Rysio
Peter Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 Właśnie wróciłem z okolic Orzysza. Co do historii to przed wojną był tam Poligon Niemieckich Wojsk Pancernych - obecne Bemowo Piskie. Niestety sam poligon jest niedostępny, ale z mniej znanych:1. Nowa Wieś - wzgórze 177.7" ośrodek łączności Wehrmachtu z okresu 44/45 - trasa Orzysz Mikołajki.2.Kronowo n. jez. Dejgun - bunkry i to jakie! (w linii prostej ok 5 km do Gierłoży).
arcady Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 W Kronowie są jakieś wybitne schrony? Jak byłem to w tamtym rejonie tylko standardowe Regelbau-y znalazłem. Czy może mówisz o tych z I wojny, a może jeszcze o czymś ciekawszym?
coldboy Napisano 4 Sierpień 2003 Autor Napisano 4 Sierpień 2003 zapowiada sie ciekawy wyjazd :) czyli mozna nie tylko obejzec ale takze po piszczyc" :)
gucio Napisano 5 Sierpień 2003 Napisano 5 Sierpień 2003 Witam:)Byłem niedawno w Orzyszu i troche się pokręciłem po okolicy.Znalazłem sporo bunkrów w okolicy Okartowa i szukałem wokół nich z wykrywaczem.Niestety nic nie znalazłem,nawet żadnej łuski:(Pozdrawiam:)Gucio
Peter Napisano 5 Sierpień 2003 Napisano 5 Sierpień 2003 Arcady - miejscowi mówią o tych schronach w lesie (za wsią) że, to byłą kwatera Himmlera ???
arcady Napisano 5 Sierpień 2003 Napisano 5 Sierpień 2003 Peter - Też się wypytywałem miejscowych - wskazali mi schrony zachodniego frontu Giżyckiego RU i pierwszowojenne schrony dla piechoty, ale o kwaterze nie wspominali, bo chyba tam nic nie było...
Gość Napisano 5 Sierpień 2003 Napisano 5 Sierpień 2003 Kwatera Himmlera jest koło Pozezdrza - w kierunku na Węgorzewo :)rfx
coldboy Napisano 6 Sierpień 2003 Autor Napisano 6 Sierpień 2003 czyli generalnie sprzet piszczacy moge zostawic w domu?
Peter Napisano 9 Sierpień 2003 Napisano 9 Sierpień 2003 Coś się nie zgadza, bunkry k. Kronowa w lesie widziałem osobiście. jeden w centrum to była bryła betonu ok 4-5 m wysokości ???!!!
arcady Napisano 9 Sierpień 2003 Napisano 9 Sierpień 2003 Ciekawostka... może jakaś fotka? Złaziłem ten rejon, ale tak wysokich obiektów nie znalazłem.
Peter Napisano 10 Sierpień 2003 Napisano 10 Sierpień 2003 Sorki, foto mam tylko ze wsi a żona twierdzi, że z tą wysokością to przesadziłem. Czy te bunkry które widziałeś były całe tzn. nie wysadzone ?
arcady Napisano 10 Sierpień 2003 Napisano 10 Sierpień 2003 Schrony z GRU były uszkodzone po odzysku" płyt pancernych, ale to raczej maleństwa". Te z Pozycji Polowej były całe (pewnie o nich mówisz - długie, o ile pamiętam ośmio-komorowe na blasze falistej). Zobacz więcej szczegółów na ostpreussen.prv.pl
Indiana Napisano 10 Sierpień 2003 Napisano 10 Sierpień 2003 Na Śniardwach jest wyspa zwana Czarci Ostrów. Znajdowała się na niej pruskie magazyny amunicji. Zostały jeszcze resztki fundamentów. Próbowałem tam szukać w zeszłym roku ale teren jest totalnie zaśmiecony, chociaż zawsze można spróbowac. Ja mogłem po prostu nie mieć szczęścia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.