rob Napisano 9 Maj 2006 Autor Share Napisano 9 Maj 2006 Panowie, może ktoś z was wie czy przed oddaniem do galwanizacji (zakładam ze oni tylko galwanizują - ja czyszczę i poleruję metal bo tak taniej) trzeba zdjąć cały cały chrom czy tylko wszystko dokładnie spolerować i wyczyścić. Moze kto wie czym wypełnić wżery w metalu (no można spolerować le to za głębokie akurat u mnie). Wzelkie doświadczenia mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Zwykle trzeba zeszlifować do gołej stali. Wżery trzeba zeszlifować albo zaspawać i wtedy szlifować do gładkiego. Polecam tarcze z papieru ściernego do szlifierki kątowej.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Witam, jesli na przedmiocie jest stary chrom najlepiej oddać to do zakładu galwanizacyjnego aby oni usuneli starą powłoke chemicznie, jesli są wżery najlepszą metodą jest nałożenie przez zakład galwanizacyjny grubej warstwy miedzi, która sie następnie szlifuje i poleruje odradzam spawanie bo sie przegrzewa metal, a szlifowaniem do gładkiego mozan wszystko zepsuc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 11 Maj 2006 Autor Share Napisano 11 Maj 2006 no dobra, ale chromowanie to ponoć można zdjać odwróconą" elektrolizą. Czyli robisz roztwór 5% i do anody chrom a do katody żelazo. Piszą ze schodzi ale jeszce nie próbowałem. A w ogóle to zdjecie chromu jest potrzebne czy wystarczy wypolerować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 11 Maj 2006 Share Napisano 11 Maj 2006 Tylko jak cząsteczką Fe wytłumaczyć żeby zostały na swoim miejscu?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 12 Maj 2006 Autor Share Napisano 12 Maj 2006 Ba, dużo tłumaczenia. kazałem zostać i zostały. Niestety obraziły się i zardzewiały tam gdzie nie było chromu. A chrom i tak został Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.