Skocz do zawartości
  • 0

Stanowisko reflektora p-lot??

Domino(*)

Pytanie

Napisano
Witam!

W pobliżu stanowisk od Flak 2cm 8,8cm i 10,5cm znalazłem dziwne stanowisko, również obwałowane, ale bardzo małe i płytkie, średnica na oko gdzies ze 3-4m.Wytargalem z niego najpierw troche cegiel, czyli było ono pewnie ceglano - ziemne oraz cala mase grubego szkla oraz lustra o grubości bagatela 2 cm, wychodzily rowniez podstawy od bezpiecznikow, okablowanie, grube wtyczki, kostki od lacznicy telefonicznej, śruby oraz rozny poskrecany i porozrywany zlom niewiadomego pochodzenia itd itp, może od obudowy?Czy moze to byc stanowisko od reflektora p-lot?Czekam na odpowiedż i pozdrawiam.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
reflektor lotniczy posługiwał się łukiem elektrycznym do wytworzenia światła. Elektrody były wykonane z grafitu.

http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=106064#106065
tu była dyskusja o pałeczkach grafitowych"
pojęcie - lampa łukowa
Napisano

Witam ponownie!

Szczerze mówiąc to mam pewne wątpliwości co do tego reflektora, byłem dziś ponownie na tym stanowisku i wykopałem to co na fotce (odrazu przepraszam za jakość) i bardziej mi to wygląda na coś związanego z wysokim napięciem, zastanawiające są jednak te resztki lustra.

1.Wtyczki, widać, że przeznaczenie wojskowe, z oznaczeń na zachowanych kabelkach wynika, że przeznaczone były do prądu stałego oraz zmiennego.

2.Klocki związane z łącznością, widać, że starego typu, wykonane z bakielitu i dodatkowo kabelki lutowane.

3.Podstawy pod bezpieczniki.

4.Nie wiem co to, przypuszczam, że nawinięte na to był drut miedziany.

5.Włącznik koloru zielonego z literą M.

6.Resztki lustra o grubości 2 cm.
7.Szybopodobne o grubości prawie 1 cm,

Ogoólnie w całym stanowisku walały się te 2 rodzaje szybek.

8.Różne niezidentyfikowane śmieci aluminiowe.

Wiem, że wszystko to złom i śmieci, chciałbym się tylko upewnić co to było?Proszę o jakieś sugestie i z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Napisano
wysokie napięcie tylko uwiarygadnia reflektor

co świeci? plazma, gazy w łuku elektrycznym
od czego zależy jasność i moc światła? od temperatury (prądu) i powierzchni" plamy plazmy (długości łuku)
Dobrze nie pamiętam ale - 18 kv (WN w telewizorze) daje ok 2 cm łuku elektrycznego - oczywiście o małej energii
Napisano
Poszperałem po necie i chyba znalazłem chodzi o Stromagregat 380V/60V (prąd stały i zmienny, potwierdzają to dane na znalezionych wtyczkach) 90A, 8KW u. Anhanger (D) mit Flascheinwerfer 60cm (Flak-Sw 36).

W sumie to dużo z niego nie zostało, rozprysł się po lesie pewnie.
Napisano
Chyba zrobił to w dość brutalny sposób:D, resztki obudowy poskręcana jak makaron, a ze środka stanowiska została tylko kupka cegieł.
Napisano
Zcałym szacunkiem - chyba mnie przeceniasz: Czyli te resztki mniejsze szybki są od zwierciadła, a te duże od lustra?

Nie wiem które mniejsze. Wiem, że opisane elementy pasują" do reflektora plot. Lokalizacja dział też to potwierdza. Jedynie - czy całe stanowisko plot miało czego bronić ? Czy było częścią większego systemu ?
Napisano
Oj no bronić to było co:D, największa fabryka benzyny syntetycznej Hydrierwerke Politz w całych Niemczech, produkowana benzyna i inne produkty (smary, oleje itd. itp) przeznaczone były na użytek do wszystkich rodzajów wojsk WH, LW i KM, pozatym produkowano paliwo do V-2.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi!!

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie