Skocz do zawartości

Battle of Warsaw"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tydzeń temu, w piątek na brytyjskim Chanel 5 chyba, była emisja filmu dokumentalnego poświęconego Powstaniu Warszawskiemu. Zanim go obejrzałem myślałem że będą to kolejne peany o Postaniu w Gettcie albo o Ofensywie Styzniowej jednak tym razem widok brzozowych krzyży na Powązkach w czołówe programu nie pozostawiał cienia wątpliwości.
Wracają do sedna sprawy, był to pierwszy zachodni dokument tak rzetelnie opisująy wali w Warszawie. Nie sądziłem że można jeszze usłyszeć jakąś prawdę na tematy polskie na zachodzie.
Jedyny zgrzyt to uparte twierdzenie, że tylko z powodów technicznych nie było możliwości udzielenia nam pomocy przez aliantów zachodnich i niezmiennej postawy Sowietów. Cóż, to w ońcu rytyjski film...
Ach i byłbym zapomniał- pada równiez informacja że żołnieże 1AWP nie umieli się posługiwać bronią bo wysyłano ich na drugi brzeg zaaz po zmobilizowaniu. Owszem, byli zupełnie nieprzygotowani do walk miejskich i byli to głównie chłopi co miasta na oczy nie wdzieli ale nawet u sowietów unitarne pzeszkolenie prejść trzeba było mimo że broni mogli nie wydać (sic!). Druga sprawa to to że po 5 latach wojny wiekzość ludzi jakieś pojęcie o broni miała, zwłaszza tych z prowincji.
Wracając do filmu od razu rzuca się w oczy różnica w programach np BBC w stosunku do Discovery. Tutaj nikt nie pokazywał Panther ilustrujących walki we Wrześniu.
A jako ciekawostka...o walkach w Warszawie opowiadał Mathias Schenk znany zchociażby ze swoich wspomnień cytowanych na stronie Whatfora.
Oby więcej takich programów bo nawet ci Anglicy którzy interesują się wojną na akim jak nasz poziomie uważają że Czerwonoarmiści używałi skuteró śnieżnych, a polskie wojsko jako bezużyteczne wysłali na Węgry w 45 i nawet polski medal a walki o Berlin" nie jest w stanie ich przekonać.
Napisano

jezeli to ten jak na obrazku, tu jest torrent http://www.mvgroup.org/forums/index.php?act=Attach&type=post&id=81248&index=0 , cale 350MB :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie