ZnaChoR Napisano 7 Maj 2006 Autor Share Napisano 7 Maj 2006 oto cuś takiego mi wyszło w pozostałościach po pewnej starej ziemiance!! napis: IN MEMORY OF THE GLORIOUS DAYS 1862 OF FORT A.LINCOLN gdybyście widzieli moje gule jak mi to wyskoczyło spod saperki :-Dma ktoś jakieś przypuszczenia z kąd to się to mogło tam wziąść i na czym to było (na czapce, sznureczku, mundurze itp??), jakie było tego przeznaczenie, wogóle co to jest :-D????pozdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 7 Maj 2006 Autor Share Napisano 7 Maj 2006 i daje także porównanie wielkości z 5-o groszówką:-Dpozdr.ZnaChoRps.moge też dodać jeśli to coś może pomóc że znalezisko z lasów z rejonu Katowic - Giszowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podziemny_Kosmos Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Według mnie,możliwości są conajmniej trzy1.Amerykański żołnierz przywiózł to ze sobą do Europy jako pamiątkę po dziadku, zginął gdzieś na zachodzie, jakiś niemiaszek wziął sobie to jako fant a potem jego jednostkę przerzucono na górny śląsk (mógł tam też trafić ze szpitala bądź urlopu)2.Może gdzieś w okolicy w partyzantce walczył zestrzelony lotnik amerykański3.Ktoś ci zrobił kawał i trafiłeś na podróbkę zakopaną tam dla żartu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hangedman Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Miałeś farta!Blaszka wygląda na oryginał. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 Fajne. Gratuluję. Chyba jedyne takie znalezisko w Polsce.Na Giszaku przy ulicy Górniczego Stanu znajduje się kolonia kilku starych domów, dokładnie koło wieży. Przed wojną mieszkali tam amerykańscy inżynierowie. Zatrudnieni byli w pobliskiej kopalni. Na południe od tej kolonii znajdowały się pola golfowe. Może jakiś Jankes zgubił pamiatkę rodzinną podczas gry.pozdroMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 9 Maj 2006 Autor Share Napisano 9 Maj 2006 niop Mathew masz racje chyba jako jedyny w polsce znalazłem coś takiego!!a co do tych kolonii to znalazłem to niedaleko dawnej kolonii Zuzanny (Susannagrube), w jednej z ziemianek!!pozdr.ZnaChoRps.a może moje znalezisko ogłoszę w mediach i zrobie małą konferencje prasową :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislaw1 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Fajny fancik. Jezeli trafiaja sie na okopach srebrne monetki ze stanow to dlaczego nie mogla sie trafic taka blaszka:)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.