ZnaChoR Napisano 7 Maj 2006 Autor Napisano 7 Maj 2006 oto cuś takiego mi wyszło w pozostałościach po pewnej starej ziemiance!! napis: IN MEMORY OF THE GLORIOUS DAYS 1862 OF FORT A.LINCOLN gdybyście widzieli moje gule jak mi to wyskoczyło spod saperki :-Dma ktoś jakieś przypuszczenia z kąd to się to mogło tam wziąść i na czym to było (na czapce, sznureczku, mundurze itp??), jakie było tego przeznaczenie, wogóle co to jest :-D????pozdr.ZnaChoR
ZnaChoR Napisano 7 Maj 2006 Autor Napisano 7 Maj 2006 i daje także porównanie wielkości z 5-o groszówką:-Dpozdr.ZnaChoRps.moge też dodać jeśli to coś może pomóc że znalezisko z lasów z rejonu Katowic - Giszowca
Podziemny_Kosmos Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 Według mnie,możliwości są conajmniej trzy1.Amerykański żołnierz przywiózł to ze sobą do Europy jako pamiątkę po dziadku, zginął gdzieś na zachodzie, jakiś niemiaszek wziął sobie to jako fant a potem jego jednostkę przerzucono na górny śląsk (mógł tam też trafić ze szpitala bądź urlopu)2.Może gdzieś w okolicy w partyzantce walczył zestrzelony lotnik amerykański3.Ktoś ci zrobił kawał i trafiłeś na podróbkę zakopaną tam dla żartu
Mathew Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Fajne. Gratuluję. Chyba jedyne takie znalezisko w Polsce.Na Giszaku przy ulicy Górniczego Stanu znajduje się kolonia kilku starych domów, dokładnie koło wieży. Przed wojną mieszkali tam amerykańscy inżynierowie. Zatrudnieni byli w pobliskiej kopalni. Na południe od tej kolonii znajdowały się pola golfowe. Może jakiś Jankes zgubił pamiatkę rodzinną podczas gry.pozdroMathew
ZnaChoR Napisano 9 Maj 2006 Autor Napisano 9 Maj 2006 niop Mathew masz racje chyba jako jedyny w polsce znalazłem coś takiego!!a co do tych kolonii to znalazłem to niedaleko dawnej kolonii Zuzanny (Susannagrube), w jednej z ziemianek!!pozdr.ZnaChoRps.a może moje znalezisko ogłoszę w mediach i zrobie małą konferencje prasową :-P
tomislaw1 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Fajny fancik. Jezeli trafiaja sie na okopach srebrne monetki ze stanow to dlaczego nie mogla sie trafic taka blaszka:)Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.