Skocz do zawartości

Pamiątka z wojny secesyjnej na polskiej ziemi :-D

Rekomendowane odpowiedzi

oto cuś takiego mi wyszło w pozostałościach po pewnej starej ziemiance!! napis: IN MEMORY OF THE GLORIOUS DAYS 1862 OF FORT A.LINCOLN
gdybyście widzieli moje gule jak mi to wyskoczyło spod saperki :-D
ma ktoś jakieś przypuszczenia z kąd to się to mogło tam wziąść i na czym to było (na czapce, sznureczku, mundurze itp??), jakie było tego przeznaczenie, wogóle co to jest :-D????
pozdr.ZnaChoR

Według mnie,możliwości są conajmniej trzy
1.Amerykański żołnierz przywiózł to ze sobą do Europy jako pamiątkę po dziadku, zginął gdzieś na zachodzie, jakiś niemiaszek wziął sobie to jako fant a potem jego jednostkę przerzucono na górny śląsk (mógł tam też trafić ze szpitala bądź urlopu)
2.Może gdzieś w okolicy w partyzantce walczył zestrzelony lotnik amerykański
3.Ktoś ci zrobił kawał i trafiłeś na podróbkę zakopaną tam dla żartu

Fajne. Gratuluję. Chyba jedyne takie znalezisko w Polsce.

Na Giszaku przy ulicy Górniczego Stanu znajduje się kolonia kilku starych domów, dokładnie koło wieży. Przed wojną mieszkali tam amerykańscy inżynierowie. Zatrudnieni byli w pobliskiej kopalni. Na południe od tej kolonii znajdowały się pola golfowe. Może jakiś Jankes zgubił pamiatkę rodzinną podczas gry.

pozdro
Mathew

niop Mathew masz racje chyba jako jedyny w polsce znalazłem coś takiego!!
a co do tych kolonii to znalazłem to niedaleko dawnej kolonii Zuzanny (Susannagrube), w jednej z ziemianek!!
pozdr.ZnaChoR
ps.a może moje znalezisko ogłoszę w mediach i zrobie małą konferencje prasową :-P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie