Maniek7_2006 Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 ...W to lato wyjeżdżam do wsi Żywy, jakieś 25 km na wschód od Giżycka nad jeziorem o takiej samej nazwie na Mazurach. Chciałbym się dowiedzieć czy w tej wsi i najbliższych okolicach są jakieś fortyfikacje z czasu II wojny światowej i jakieś dobre miejsca do znalezienia militarii np. stare okopy itp. Jeżeli posiada ktoś jakieś mapy tego terenu z zaznaczonymi fortyfikacjami, to poproszę o przesłanie mi ich. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie!
Maniek7_2006 Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 Jakby ktoś coś miał to mój mail maniekpuchala@wp.pl, Pozdrawiam Serdecznie
uziq Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Posedrze - Bunkier Reichsfurera, niestety troszki wysadzonyGiżycko - Twierdza Boyen (każą płacić za wjazd)Pozdrawiam
uziq Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Korekta:nie Posedrze a Pozdedrzeinie reichsfurer a feichsfuhrersorrki
Maniek7_2006 Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 dzięki, ale mi chodzi tylko o najbliższą okolicę tej wsi, to że kwatera w Pozezdrzu jest to ja wiem, o twierdzy Boyen, też wiedziałem tylko chciałem się dowiedzieć czy najbliższej okolicy tej wsi Żywy są jakieś fortyfikacje i dobre miejscówy na znalezienie militarii np. nie wiem dawne okopy itp. Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam Serdecznie:)
Maniek7_2006 Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 Proszę też was o mapy tego terenu z zaznaczonymi tego typu rzeczami fortyfikacji, dawnych okopów, itp. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie
pucior Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Najbliższe tereny ufortyfikowane to rejon Kruklanek i Kruklina, znajdziesz tu szczątki Iwojennej Giżyckiej Pozycji Polowej, jak i późniejszego Giżyckiego Rejonu Umocnionego.. zwłaszcza koło Kruklanek jest tego trochę i ciut ciut.. niestety po wojnie saperzy się spisali i czasami są problemy z ustaleniem typologii danego schronu.. Co do poszukiwań to spróbować zawsze można, ale teren już przeczesany w dużej mierze.. co do samej wsi Żywy to teren mało ciekawy, ale koło Żywek już trochę cieplej.. troszkę się działo..pzdr
tosh Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 witamTez polecam Kruklanki, szczegolnie Grady Kruklandzkie, przepiekna okolica z zelbetonem w tle, zniszczony wiadukt kolejowy i tuz obok niego umocnone wzgorza (Kochbunkry, schrony typu Heinrich, schrony bierne piechoty-czesc w calosci, czesc zniszczona...), bylem dwa dni temu i zalowalem, ze nie mialem wykrywki bo bym poszperal z ciekawosci. Uwaga na kleszcze na tych laczkach, po polgodzinnym spacerze mialem na sobie kilkanascie sztuk...pozdrawiam
pucior Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 A tak wogóle to aktualnie przygotowuję stronkę o Kruklankach i okolicy, myślę, że do wakacji powinienem się wyrobić.. na pewno będzie dział o umocnieniach i walkach z I wojny światowej, zarówno w Kruklankach jak i w najbliższej okolicy...
Maniek7_2006 Napisano 5 Maj 2006 Autor Napisano 5 Maj 2006 Czy mogę prosić jakieś mapki tych terenów z zaznaczonymi fortyfikacjami, o których pisaliście, z góry dziękuję i Pozdrawiam Serdecznie :)
Maniek7_2006 Napisano 5 Maj 2006 Autor Napisano 5 Maj 2006 To mówicie że w samym Żywym i promieniu 1km to się nic nie działo(jakieś potyczki) i nic ciekawego nie stoi(bunkry) i nic ciekawego nie było(okopy)? A jak myślicie jak przelecę się po lesie z wykrywką to coś wynajdę? Przypominam o mapkach jeżeli ktoś takowe posiada z zanaczonymi takiego typu rzeczami jak napisałem wyżej to proszę o przesłanie mi ich na adres maniekpuchala@wp.pl , będe bardzo wam za to wdźięczny, z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie.
Maniek7_2006 Napisano 5 Maj 2006 Autor Napisano 5 Maj 2006 Ej, no jak ktoś coś wie, albo ma jakąś mapkę to proszę o przesłanie mi jej, będe bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie
ubenfurer Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 No byliśmy tam niedawno ,mamy u nas w grupie człowieka z multum wiadomościami o umocnieniach bojowych trozke nas tam oprowadził a to co znaleźliśmy po drodze:)...
ubenfurer Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Tynk opadł a reszta została oryginał grawerka KURKLANKI na starej stacji kolejowej rozszabrowanej przez okolicznych wieśniaków ale po budynku można tam jeszcze poszperać:) i kilka fotek zrobić
ubenfurer Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Miejscowości kurcze nie pamiętak ale stoi u gościa na działce za wstęp i zwiedzianie 3 zeta bierze:) ,pięknie zachowany niemiec
ubenfurer Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 i jeszcze śliczna grawerka szwabska na jednej ze ścian tego schronu,,Powiem ci że tam są miejsca gdzie warto było by pochodzić gdzie noga odkrywcy nie stanełaPozdrawiam i życze powodzenia:)
pucior Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Napis na budynku stacyjnym w Kruklankach brzmi KRUGLANKEN. A co do rozszabrowania to doprowadziła do tego polityka PKP, które zamiast sprzedać komuś budynek do wyremontowania, przerobienia na siakiś hotel czy pensjonat nie robi z nim NIC... i dlatego jest jak jest..Poniżej link do strony o nieistniejącej już linii Giżycko - Kruklanki, duża porcja wiedzy, polecam: http://www.starejuchy.pl/kolej/kruklanki/index.htmlA prezentowany schron znajduje się w Martianach, jest świetny, tylko trochę denerwuje jedna zdemontowana płyta pancerna, bodajże obrony wejścia..http://www.mazury.info.pl/atrakcje/martiany/index.htmlpzdr
Maniek7_2006 Napisano 6 Maj 2006 Autor Napisano 6 Maj 2006 A jakieś mapki okolic Żywego z tym jeziorem Żywy, jakby ktoś coś miał bym był bardzo wdzięczny, z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie
kutno Napisano 6 Maj 2006 Napisano 6 Maj 2006 aaaa chyba nikt nie wspomniał o kompleksie w MAMERKACH ... a też jest niezły ... jak dojechać nie wiem ..ja zawsze podpływam od strony jeziorka ;) zdumiewające są śluzy na kaznale mazurskim ...szkoda że tego nie zdąrzyli dokończyć ;))))) Uben ..z tego co pamiętam ten bunkier zachował siem w takim dobrym stanie , ponieważ był obudowany zymś na wzór stodoły ...gdy właściciel chciał to dziadostwo rozebrać ...dziwko go chapło ;]]] Pewnego roku w mazrskich gazetach regionalnych aż wrzało o tej akscji ;D;D;D;DPZDR
foq Napisano 6 Maj 2006 Napisano 6 Maj 2006 Maniek - czy chodzi ci o Żywki nad jez. Żywki, niedaleko Kruklanek i jez. Babka?Ja tak mam na sztabówce, ale to w linii prostej jest jakieś 12 od Giżycka..
foq Napisano 6 Maj 2006 Napisano 6 Maj 2006 Odnalazłem :)Dostaniesz coś na skrzynkę, może się przyda.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.