Skocz do zawartości

Czy ktoś z was był...

Maniek7_2006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...W to lato wyjeżdżam do wsi Żywy, jakieś 25 km na wschód od Giżycka nad jeziorem o takiej samej nazwie na Mazurach. Chciałbym się dowiedzieć czy w tej wsi i najbliższych okolicach są jakieś fortyfikacje z czasu II wojny światowej i jakieś dobre miejsca do znalezienia militarii np. stare okopy itp. Jeżeli posiada ktoś jakieś mapy tego terenu z zaznaczonymi fortyfikacjami, to poproszę o przesłanie mi ich. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie!
Napisano
Posedrze - Bunkier Reichsfurera, niestety troszki wysadzony
Giżycko - Twierdza Boyen (każą płacić za wjazd)

Pozdrawiam
Napisano
dzięki, ale mi chodzi tylko o najbliższą okolicę tej wsi, to że kwatera w Pozezdrzu jest to ja wiem, o twierdzy Boyen, też wiedziałem tylko chciałem się dowiedzieć czy najbliższej okolicy tej wsi Żywy są jakieś fortyfikacje i dobre miejscówy na znalezienie militarii np. nie wiem dawne okopy itp. Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam Serdecznie:)
Napisano
Proszę też was o mapy tego terenu z zaznaczonymi tego typu rzeczami fortyfikacji, dawnych okopów, itp. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie
Napisano
Najbliższe tereny ufortyfikowane to rejon Kruklanek i Kruklina, znajdziesz tu szczątki Iwojennej Giżyckiej Pozycji Polowej, jak i późniejszego Giżyckiego Rejonu Umocnionego.. zwłaszcza koło Kruklanek jest tego trochę i ciut ciut.. niestety po wojnie saperzy się spisali i czasami są problemy z ustaleniem typologii danego schronu.. Co do poszukiwań to spróbować zawsze można, ale teren już przeczesany w dużej mierze.. co do samej wsi Żywy to teren mało ciekawy, ale koło Żywek już trochę cieplej.. troszkę się działo..
pzdr
Napisano
witam
Tez polecam Kruklanki, szczegolnie Grady Kruklandzkie, przepiekna okolica z zelbetonem w tle, zniszczony wiadukt kolejowy i tuz obok niego umocnone wzgorza (Kochbunkry, schrony typu Heinrich, schrony bierne piechoty-czesc w calosci, czesc zniszczona...), bylem dwa dni temu i zalowalem, ze nie mialem wykrywki bo bym poszperal z ciekawosci. Uwaga na kleszcze na tych laczkach, po polgodzinnym spacerze mialem na sobie kilkanascie sztuk...
pozdrawiam
Napisano
A tak wogóle to aktualnie przygotowuję stronkę o Kruklankach i okolicy, myślę, że do wakacji powinienem się wyrobić.. na pewno będzie dział o umocnieniach i walkach z I wojny światowej, zarówno w Kruklankach jak i w najbliższej okolicy...
Napisano
To mówicie że w samym Żywym i promieniu 1km to się nic nie działo(jakieś potyczki) i nic ciekawego nie stoi(bunkry) i nic ciekawego nie było(okopy)? A jak myślicie jak przelecę się po lesie z wykrywką to coś wynajdę? Przypominam o mapkach jeżeli ktoś takowe posiada z zanaczonymi takiego typu rzeczami jak napisałem wyżej to proszę o przesłanie mi ich na adres maniekpuchala@wp.pl , będe bardzo wam za to wdźięczny, z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie.
Napisano
Ej, no jak ktoś coś wie, albo ma jakąś mapkę to proszę o przesłanie mi jej, będe bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie
Napisano
No byliśmy tam niedawno ,mamy u nas w grupie człowieka z multum wiadomościami o umocnieniach bojowych trozke nas tam oprowadził a to co znaleźliśmy po drodze:)...
Napisano

Tynk opadł a reszta została oryginał grawerka KURKLANKI na starej stacji kolejowej rozszabrowanej przez okolicznych wieśniaków ale po budynku można tam jeszcze poszperać:) i kilka fotek zrobić

Napisano

Miejscowości kurcze nie pamiętak ale stoi u gościa na działce za wstęp i zwiedzianie 3 zeta bierze:) ,pięknie zachowany niemiec

Napisano

i jeszcze śliczna grawerka szwabska na jednej ze ścian tego schronu,,
Powiem ci że tam są miejsca gdzie warto było by pochodzić gdzie noga odkrywcy nie stanełaPozdrawiam i życze powodzenia
:)

Napisano
Napis na budynku stacyjnym w Kruklankach brzmi KRUGLANKEN. A co do rozszabrowania to doprowadziła do tego polityka PKP, które zamiast sprzedać komuś budynek do wyremontowania, przerobienia na siakiś hotel czy pensjonat nie robi z nim NIC... i dlatego jest jak jest..

Poniżej link do strony o nieistniejącej już linii Giżycko - Kruklanki, duża porcja wiedzy, polecam:

http://www.starejuchy.pl/kolej/kruklanki/index.html

A prezentowany schron znajduje się w Martianach, jest świetny, tylko trochę denerwuje jedna zdemontowana płyta pancerna, bodajże obrony wejścia..

http://www.mazury.info.pl/atrakcje/martiany/index.html

pzdr
Napisano
A jakieś mapki okolic Żywego z tym jeziorem Żywy, jakby ktoś coś miał bym był bardzo wdzięczny, z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Serdecznie
Napisano
aaaa chyba nikt nie wspomniał o kompleksie w MAMERKACH ... a też jest niezły ... jak dojechać nie wiem ..ja zawsze podpływam od strony jeziorka ;) zdumiewające są śluzy na kaznale mazurskim ...szkoda że tego nie zdąrzyli dokończyć ;)))))

Uben ..z tego co pamiętam ten bunkier zachował siem w takim dobrym stanie , ponieważ był obudowany zymś na wzór stodoły ...gdy właściciel chciał to dziadostwo rozebrać ...dziwko go chapło ;]]] Pewnego roku w mazrskich gazetach regionalnych aż wrzało o tej akscji ;D;D;D;D

PZDR
Napisano
Maniek - czy chodzi ci o Żywki nad jez. Żywki, niedaleko Kruklanek i jez. Babka?
Ja tak mam na sztabówce, ale to w linii prostej jest jakieś 12 od Giżycka..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie