Skocz do zawartości

PILZNO I OKOLICE - podkarpackie ! - CZY WARTO SZUKAC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ! Jezeli jesteście z tych okolic prosze o informacje - gdzie i w których miejscach można znaleśc COŚ fajnego !
Napisano
Witam, naprawde nie chciało mi sie logować ale jak widze takie pytania to mi rece opadają.Carlos nie chcę być złośliwy ale masz takie wspaniałe narzędzie jak google, nie piszę już o ksiażkach i róznego rodzaju publikacjach z których możesz, nie tylko dowiedzieć się gdzie kopać ale i dowiesz się naprawdę wiele o dziejach swojego regionu-okolicy. Ja również pochodzę z podkarpacia, poszperałem trochę, popytałem starszych ludzi i z Twoich okolic nie wracam bez chociażby łuski. Takie małe śledztwo" tez przynosi wiele przyjemności i satysfakcji. Właśnie o to w tej naszej zabawie chodzi, że nie wydzieramy z ziemi kupy złomu ale jakąs część historii, która warto też znać. Myślę że wielu z Was ma podobne zdanie do mojego. Pozdrawiam.
Napisano
Zgadzam się, trzeba dużo pytać zwłaszcza starszych ludzi. Jestem z podkarpacia wykrywkę będę miał za miesiąc, ale już mam kilka celów" i to nie byle jakich podobno - sprawdzę:). Pozdrawiam
Napisano
Az tyle zaangazowanych osób z Podkarpacia?:)

Carlos: w twoich rejonach jest gdzie szukać, chociaż wiadomo że miejsca znane nie dają pewności na zapelnienie bagznika czy chocby plecaka.

Mozesz takze wybrać się w miejca dalsze jak chociazby Bieszczady, czy blizsze np ku zachodowi z delikatnym wskazaniem na poludnie. Plus to co podali przedmówcy czyli kazda relacja odpowiednio przemielona przez filtr czasu i okolicznosci.
Napisano
Carlos tylko grzecznie zapytał a dostał dos niegrzeczną odp od niejakiego jedrek111 to ma być forum wzajemnej pomocy panowie nie zapominajcie o tym !!!!
Napisano
Jeśli interesują cie monetki to przeciez przez twoje miasto szedl starodawny szlak wegierski - poszukaj sobie w ksiazkach lub necie info na ten temat to na pewno bedziesz mial juz pare fajnych miejscowek namierzonych. Ja szukalem na tym szlaku nie dawno(Jestem z Rzeszowa)w okolicach Brzostka i wyszlo mi pare fajnych moniakow, wiec zanim bedziesz mial wykrywke to nanies sobie na mape ciakwe miejsca a pozniej juz tylko ruszac w teren i nawet jak nic nie znajdziesz to cieszyc sie niezwyklymi okolicznosciami przyrody i niepowtarzalnej...;) Pozdrawiam!
Napisano
A ja popieram jedrka111 - bo jak patrzę na co poniektóre teksty na tym forum, też mi łapy opadają. Sorry, czy ja mam 1CARLOSOWI wysłać skany map łącznie z krzyżykami i adniotacjami w stylu u kop, a znajdziesz Mausera"? Na tym forum należy innym pomagać, ale nie należy ich wyręczać.
Okolice Pilzna to w dużej mierze walki z okresu I wojny światowej (1914-1915), więc na dzień dobry" polecam 2 pozycje:
1) Weltkrieg" Reichsarchivu
2) Oesterreich-Ungarns letzter Krieg"
Jak zajrzysz do odpowiednich tomów tych dwu pozycji, będziesz miał już solidne podstawy aby wyznaczyć interesujące miejscówki.
W ogóle się dziwię, że 1CARLOSA nie zaintrygowało, skąd w tamtej okolicy jest tyle cmentarzy z I wojny. Z samej ich lokalizacji często można wywnioskować, gdzie i o co toczyły się ciężkie walki. A gdzie są walki, tam są i fanty...

Pozdrawiam
Leuthen

PS Myślenie ma przyszłość.
PS 2 - Ariks - skoro tak zbulwersowała Cię wypowiedź jedrka111, to wykaż się i powiedz 1CARLOSOWI, gdzie ma szukać koło Pilzna.
Napisano
w okolicy Pilzna w Połomii pare razy przechodził front takl pierwszej jak i drugiej wojny światowej, w okolicy Gębiczyny i na górce zw Flakówka za Połomią były podobno stanowiska altylerii, multum okopów - no i bardzo rozwinięta była w tych okolicach partyzantka.

pzdr fafik
Napisano
Dzieki fafik" za podpowiedz własnie wczoraj npotkałem na pole zasiane żeliwem" - kazda informacja jest cenna !
W odpowiedzi na post qbonek" to z monetkami troche trudniej ziemia troche zryta" ( nowa obwodnica i inne inwestycje) ale też serdecznie dziekuję . A to pytanie do wszystkich czy ktoś szukał na górze śmierci" koło Dębicy ?
  • 1 month later...
  • 3 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie