Domino(*) Napisano 30 Lipiec 2003 Autor Napisano 30 Lipiec 2003 Witam!Wykopałem niedawno rure od panzerfausta i po tygodniu zaczeły się na niej pojawiać jakieś dziwne białe plamki co to jest?I jak to oczyścić?Prosze o pomoc.Rure czyściłem szczotką drucianą żeby największa rdza zeszła a póżniej odrdzewiałem. Pzdr
berthie Napisano 31 Lipiec 2003 Napisano 31 Lipiec 2003 Może niedokłądnie go wypłukałeś po odrdzewieniu. Kiedys używałem fosolu i jak wysechł to zostawały biąłe plamy.
bergu Napisano 1 Sierpień 2003 Napisano 1 Sierpień 2003 Co do nie dokładnego wypłukania tak fakt, ale mam w związku z tym jeszcze takie pytanie. Czyściłem ruską moździerzówkę 81mm oczywiście w wodorotlenku sodu, dokładnie wypłukalem niestety pojawiają sie na nim białe blamki (coś jakby pleśń - drobne włoski lub kryształki) i nijak nieda rady się tego pozbyć wyłazi nawet pod lakierem.Co to jest i jak to zneuralizować.pzdr.Bergu
berthie Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 Może też niedokładnie. W sumie to po gruntownym płukaniu należałoby przedmiot zwilżyć wodą i sprawdzić jaki ma odczyn. Jak będzie obojętny to dobrze wypłukany, jak nie to źle. Spróbuj wypłukac przedmiot wodą z lekką domieszką kwasku cytrynowego, powinno zneutralizować resztki NaOH jeśli to jest przyczyna. pozdro
bergu Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 Ok! dzięki zobaczymy czy to pomoże.Jeśli nie to może jeszcze coś komuś przyjdzie do głowy, nadmienię tylko że te plamki pojawiają się w paru miejscach i można je zetrzeć palcem tylko że po paru-parunastu dniach znowu wyłażą.pzdrBergu
Frozzer Napisano 4 Sierpień 2003 Napisano 4 Sierpień 2003 po czyszczeniu oplukac w wodzie z mydlem, potem spryskac WD40 nie bedzie nic ci juz wylazic
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.