Skocz do zawartości
  • 0

odznaka?

mp

Pytanie

Napisano

witam
dzisiaj znalazlem na polu odznake ,chyba posrebrzona ,z przodu wyglada mniej wiecej tak jak na rysunku ma 5 cm srednicy ,z tylu na nakretce napisy : A.NASALSKI i Ska,
ponizej WARSZAWA-BIELANSKA 16
prosze o ewentualna identyfikacje ...

pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, sama blaszka jest z okresu II RP i była numerem policjanta, a jak mówią koledzy po wojnie dobili WMW i była używana przez obsługę warsztatu marynarki, czyli w sumie byłem blisko:)
Napisano

witam
dzisiaj znalazlem na polu odznake ,chyba posrebrzona ,z przodu wyglada mniej wiecej tak jak na rysunku ma 5 cm srednicy ,z tylu na nakretce napisy : A.NASALSKI i Ska,
ponizej WARSZAWA-BIELANSKA 16
prosze o ewentualna identyfikacje ...

pozdrawiam

Napisano
dzieki , zawsze to juz cos ,na poczatku myslalem ze to cos zwiaznego z marynarka wojenna przez ten skrot WMW , poniewaz znaleziona blisko jednostki MW w gdyni

pozdro
Napisano

W pewien sposób jest to związane z Mar .Woj Sama 'balaszka ' to numer identyfikacyjny policji państwowej z okresu miedzywojennego, produkowana ona była w zakładzie grawerskim NAGALSKIGO .Skrót WMW -to Warsztaty Marynarki Wojennej.Kilka lat temu dostałem taką samą laszkę "od rodziny byłego pracownika stoczni( pracował tam przed wojną jak i po ).Był to identyfikator dla pracowników stoczni. W okresie II RP była nazwa WPMW (Warsztaty Portowe Mar.Woj.) a tu jest WMW dlatego jestem przekonany że takie identyfikatory były zaraz po wojnie ( ale mogę się mylić)
poz.Slaw 100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie