andczub Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Koledzy pomocy mam w posiadaniu dwie maski p gaz miemiecką i polską i mam problem zaschły na pieprz z polskiej nawet wypadły szkiełka są twarde i sie kruszą co z nimi zrobić aby je uratować ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M40 Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Ja bym to traktował wazeliną lub gliceryną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andczub Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Pisz konkrety bo z materiałem jeszcze sie nie bawiłem ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Witam!Ech, M40, coś kręcisz. Guma i wazelina? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak zmiękczyć gumę.W zeszłym sezonie grzebnąłem sowiecką maseczkę p.gaz. Po wyjęciu część twarzowa stanowiła skamieniałą kulkę gumy. Jednak o dziwo, po umyciu w domu ciepłą wodą i mydłem odzyskała pierwotne właściwości!Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 Hmm może jak mówi Łukasz, woda z mydłem + natłuścić póżniej np. kremem NIVEA?Ja tak zrobiłem ze swoją i jest całkiem nieżle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 Woda może spowodować zniszczenie elementów skórzanych maski.Jeśli chodzi o konserwację gumy, to można w sklepie samochodowym kupic środek do zmiękczania gumowych uszczelek, bądź też w sklepie dla płetwonurków środek używany do konserwacji gumy. Powinno pomóc... ale nie testowałem.Moim zdaniem powinieneś te maski jedynie oczyścić i zostawić jak są.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andczub Napisano 3 Maj 2006 Autor Share Napisano 3 Maj 2006 Witam kolegów dzięki za wkazówki ale Horst w tych maseczkach gumy jest już niewiele skóra i brezent po wierzchu no i zesztywniało pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 Niemiecka maska jest wykonana z gumowanego brezentu i od wewnątrz" jest właśnie z gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 Pomaga gliceryna ale cudów bym nie oczekiwał.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andczub Napisano 3 Maj 2006 Autor Share Napisano 3 Maj 2006 Witam a co koledzy na oliwke bambino dla dzieci albo parafina płynna dla niemowląt ???pozdro Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.