andczub Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Napisano 30 Kwiecień 2006 Koledzy pomocy mam w posiadaniu dwie maski p gaz miemiecką i polską i mam problem zaschły na pieprz z polskiej nawet wypadły szkiełka są twarde i sie kruszą co z nimi zrobić aby je uratować ????
andczub Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Napisano 30 Kwiecień 2006 Pisz konkrety bo z materiałem jeszcze sie nie bawiłem ????
Łukasz Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Witam!Ech, M40, coś kręcisz. Guma i wazelina? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak zmiękczyć gumę.W zeszłym sezonie grzebnąłem sowiecką maseczkę p.gaz. Po wyjęciu część twarzowa stanowiła skamieniałą kulkę gumy. Jednak o dziwo, po umyciu w domu ciepłą wodą i mydłem odzyskała pierwotne właściwości!Pozdrawiam, Łukasz
Domino(*) Napisano 2 Maj 2006 Napisano 2 Maj 2006 Hmm może jak mówi Łukasz, woda z mydłem + natłuścić póżniej np. kremem NIVEA?Ja tak zrobiłem ze swoją i jest całkiem nieżle.
Horst Napisano 2 Maj 2006 Napisano 2 Maj 2006 Woda może spowodować zniszczenie elementów skórzanych maski.Jeśli chodzi o konserwację gumy, to można w sklepie samochodowym kupic środek do zmiękczania gumowych uszczelek, bądź też w sklepie dla płetwonurków środek używany do konserwacji gumy. Powinno pomóc... ale nie testowałem.Moim zdaniem powinieneś te maski jedynie oczyścić i zostawić jak są.Pozdrawiam
andczub Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Witam kolegów dzięki za wkazówki ale Horst w tych maseczkach gumy jest już niewiele skóra i brezent po wierzchu no i zesztywniało pozdrawiam Andrzej
Horst Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Niemiecka maska jest wykonana z gumowanego brezentu i od wewnątrz" jest właśnie z gumy.
Cyrograf15 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Pomaga gliceryna ale cudów bym nie oczekiwał.Wojtek
andczub Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Witam a co koledzy na oliwke bambino dla dzieci albo parafina płynna dla niemowląt ???pozdro Andrzej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.