Skocz do zawartości

TM 808 czy większa cewka???

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
pytanko jak w temacie ..... czy TM 808 jest wart inwestycji około 3000 zł ( używany) , czy może wystarczy zakupić większą cewkę do Whitesa 6000 ??????
Słyszałem że różnica w osiągach głębokości jest porównywalna, ale czy to prawda niewiem.... Widziałem w ostatni weckend Scopa motyla w akcji i jakoś mnie przeraziło jego wzbódzanie się przy byle dotknięciu cewki o gałązkę lub coś w tym stylu..... jakoś się nie przekonałem do niego. Może TM 808 jest bardziej stabilny???
Proszę o opinie....

PZDR PATRON
Napisano
TM808 ma dwukrotnie większy zasięg od 6000 Pro XL z dużą cewką. Ponadto 6000 będzie wykrywał drobiazgi, także monety, a TM 808 od wielkości pociska moździerzowego.
Wykrywacze dwucewkowe są niestabilne przy wysoko ustawionej czułości (pomijam dostrojenie do gruntu), natomiast zmniejszenie czułości oznacza utratę głębokości
Pozdrawiam.
Napisano
Witam,
dzięki Raned za odpowiedż , ale czy na pewno jest taka kolosalna różnica ....? ja oczywiście myślę o porównaniu 6000 przy wyłączonej dyskryminacji i statycznym poszukiwaniu - czyli parametrach pracy zbliżonych do tm 808.

PZDR PATRON
Napisano
Z kolosalnym wzrostem głębokości (2x) raczej się nie spotkałem, ale ogólnie wzrost jest. Głównie jednak sprawa polega na zmianie typu poszukiwań. Z sondą Maxima 1500 pracując w trybie statycznym (bo tylko taki w tym przypadku ma sens) bedziesz kopał wszystko - duże, małe, płytko i głęboko. Używając two-boxa pominiesz warstwę podskórną" gdzie znajduje się 90% śmieci. Gdy już zaczniesz kopać, przyda Ci się klasyczny detektor (Twój White's) z niedużą sondą do precyzyjnego punktowania i oceny głębokości zalegania obiektu.
Zasięg Whitesa two-boxa można skutecznie powiększyć poprzez przedłużenie rozstawu sond o przynajmniej 50cm. Musi to być jednak zrobone szczególnie starannie, aby nie naruszyć stabilności mechanicznej układu. Wiem, bo już to robiłem.
Na koniec rada. Spróbuj dorwać gdzieś taki sprzęt i przekonaj się, że jest on tym, o który Ci chodziło. Odradzam próby w towarzystwie osoby, która chce Ci go sprzedać.
Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Głos lekko polemiczny.

Otórz moim zdaniem nie jest prawdą że zwiekszanie rozstawu powoduje zwiększanie zasięgu. Gdyby tak było, to zmniejszanie rozstawu do zera spowodowałoby brak reakcji na cokolwiek (zero zasięgu). Kiedyś produkowano takie wykrywacze, które mialy dwie sondy pod kątem prostym zamontowane jedna w drugą", czyli z zerowym rozstawem. Co wiecej najnowsze konstrukcje, do celow specjalnych, też ten patent" wykorzystują.

Prawdą jest natomiast, że TM 808 reaguje zasadniczo na o głębsze". Zwiększając rozstaw coraz bardziej znieczulamy go na przypowierzchniową drobnicę.

pozdrawiam,

proscan

Napisano
I dokładnie o to chodziło. Zwiększając rozstaw sond znieczuliłem" go na drobnicę, co pozwoliło nieco podkręcić czułość i w rezultacie miałem sumarycznie lepsze osiągi. Pozdrawiam
Mrand

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie