Skocz do zawartości
  • 0

Takie znalezisko

kubas

Pytanie

Napisano

Wcześniej coś takiego też wykopałem dzisiaj ponownie nie mam pojecia co to jest?? Dwa przedmioty wykonane z miedzi lub mosiądzu w środku ciasno zwinięta twarda tektura lub karton kaliber ok. 45mm wysokość od kryzy 14mm na jednym bicie RWS a na drugim A. Od czego może to pochodzić ? ? ? Następnie jeszcze jedna łuska: wysokość 10 cm kaliber ok.14 mm . Przy kryzie średnica 8cm zwęża sie ku górze Bicie 3 i poniżej 43. A i na koniec jeszcze coś co wygląda jak końcówka od terażniejszej łuski od dubeltówki. Wykonane z aluminium kaliber 14 mm kryza lekko wystająca, wysokość 18 mm. Bicie na spodzie dnt lub dnf i po przeciwnej stronie 42 spłonka umieszczona centralnie po środku.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Według mnie są to spłonki od rac sygnalizacyjnych, a to dlatego że race nie miały metalowych łusek tylko ze sprasowanej tektury.
Napisano
Jeszcze raz bo za dużo łusek na raz dałem:)I tak pierwsza łuska: wysokość 10 cm kaliber ok.14 mm . Przy kryzie średnica 8cm zwęża sie ku górze Bicie 3 i poniżej 43.
Napisano
Kolejna: coś co wygląda jak końcówka od terażniejszej łuski od dubeltówki. Wykonane z aluminium kaliber 14 mm kryza lekko wystająca, wysokość 18 mm. Bicie na spodzie dnt lub dnf i po przeciwnej stronie 42 spłonka umieszczona centralnie po środku.
Napisano
Dzieki za wyjaśnienie co to jest to z tektura, i prosze o identyfikacje reszty łusek jak się uda to dzisiaj zamieszcze zdjęcia
Pozdrawiam
Napisano

A tu ta tektura w tych łuskach. Z tej po lewej wydrapywałem ją, ale ciężko nie chciała wyjść zwinieta ciasna jedna warstwa koło drugiej.

Napisano

Wcześniej coś takiego też wykopałem dzisiaj ponownie nie mam pojecia co to jest?? Dwa przedmioty wykonane z miedzi lub mosiądzu w środku ciasno zwinięta twarda tektura lub karton kaliber ok. 45mm wysokość od kryzy 14mm na jednym bicie RWS a na drugim A. Od czego może to pochodzić ? ? ? Następnie jeszcze jedna łuska: wysokość 10 cm kaliber ok.14 mm . Przy kryzie średnica 8cm zwęża sie ku górze Bicie 3 i poniżej 43. A i na koniec jeszcze coś co wygląda jak końcówka od terażniejszej łuski od dubeltówki. Wykonane z aluminium kaliber 14 mm kryza lekko wystająca, wysokość 18 mm. Bicie na spodzie dnt lub dnf i po przeciwnej stronie 42 spłonka umieszczona centralnie po środku.

Napisano

I jeszcze takie coś.twoich radach pozdrawiam. Teraz kolejne znalezisko dzisiejsze łuska wysokość 30 cm kaliber orientacyjnie 45mm bicia dna na zdjeciach. Jest to chyba produkcja radziecka ponieważ są na niej bicia rosyjskimi literami.

Napisano
dnf - Rheinisch-Westfälische Sprengstoff A.G. (R.W.S.), Werk Stadeln bei Nürnberg
42 - 1942r.

RWS - Rheinisch Westf. Sprengstoff A.G

3 - to chyba chodzi o Ulyanovsk
34 - 1943r.

Tyle moge pomóc.
Napisano

czy to nie jest blaszka od moździerza?? chodzimi o miejsce w którym znajdowała się spłonka... tam powinny być bicia.. itp... na 99% jest to od moździerza... sorki za te edycje fotki :D totalna improwizorka :D:D powinniście wiedzieć o co chodzi.. a jak nie.. to poszukam fot na necie i jak znajde to wrzuce pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie