lisek68 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Może to przypadek ,może nie, ale takie sprzączki wychodzą na polach bitewnych XIX wieku np napoleońskich. Na XVIII wiecznych takich nie widziałem co nie oznacza że takich jeszcze nie było. Niestety nikt z ówcześnie żyjących tego nie potwierdzi.
kopijnik2 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 do regulacji temblaków, ale butu są ok...
lisek68 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Przykład sprzączki XVIII wiecznej z zachowanym fragmentem skóry. Pochodzi z pola bitwy . Jak widać nie jest tak masywna w wykonaniu jak prezentowane wcześniej.Kształt i forma identyczna .
osterode Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Moja podniesiona na pruskiej strzelnicy(XIX-XX wiek). Uderzające podobieństwo widzę.Wymiary: 4,5 x 3,2 cm.Pozdro
lisek68 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Ostatnie zdjęcie sprzączki jakie zamieściłem pochodzi z pozycji austriackich- XVIIIw .Nie jest to okres apoleoński",czyli XIX wiek. Padło pytanie o Rosjan ?.Myśle że w XVIII jak i XIX wieku Armia Carska była zaopatrywana przez jedną z walczących stron zainteresowanej obecnością przy swoim boku takiego sojusznika.W XVIII w. była to Austria w XIX Prusy.Tylko dzięki udziałowi Rosji w wojnie przeciwko Francji ,Prusy unikneły całkowitej degradacji.
kopijnik2 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 postawa prus była włoska" i dobrze na tym wyszli...Raczej nie spodziewałbym się zaawansowanych gadżetów w armii rosyjskiej. Ale myślę o statystycznym" wojaku.
lisek68 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 W wojnie z Napoleonem Prusacy nie mieli nic do gadania , musieli przyjąć warunki Rosji . Tzn dostarczać pieniędzy ,żywności ,ekwipunku itp itd.
kopijnik2 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 w pewnym momencie byli jego sojusznikami
lisek68 Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Stawiam na XVIII /XIX wiek .Czy to może być pruska ? ,tego nie wiem .Podobne sprzączki znajdują poszukiwacze w Holandii,Belgii itp. Jeśli dany kształt sprzączki przyjął się,podobał, to był produkowany w całej Europie.
Foster73 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Przez moment myślałem że ktoś zgasił światło ;-)Zdjęcia bardzo słabe ale cośtam widać.Nie jest to przypadkiem element końskiej uprzęży ?
lisek68 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Tu na zdjęciu jest 6 szt. podobnych kształtem.Jak dobrze pamiętam to XVIII ,XIX wiek. Nie jest to końska ,zbyt delikatne mocowanie .
Pytanie
kopijnik2
więcej światła...
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.