Skocz do zawartości
  • 0

Co to za klamra??

Fiodor

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może to przypadek ,może nie, ale takie sprzączki wychodzą na polach bitewnych XIX wieku np napoleońskich. Na XVIII wiecznych takich nie widziałem co nie oznacza że takich jeszcze nie było. Niestety nikt z ówcześnie żyjących tego nie potwierdzi.
Napisano

Przykład sprzączki XVIII wiecznej z zachowanym fragmentem skóry. Pochodzi z pola bitwy . Jak widać nie jest tak masywna w wykonaniu jak prezentowane wcześniej.Kształt i forma identyczna .

Napisano
Ostatnie zdjęcie sprzączki jakie zamieściłem pochodzi z pozycji austriackich- XVIIIw .Nie jest to okres apoleoński",czyli XIX wiek. Padło pytanie o Rosjan ?.Myśle że w XVIII jak i XIX wieku Armia Carska była zaopatrywana przez jedną z walczących stron zainteresowanej obecnością przy swoim boku takiego sojusznika.W XVIII w. była to Austria w XIX Prusy.Tylko dzięki udziałowi Rosji w wojnie przeciwko Francji ,Prusy unikneły całkowitej degradacji.
Napisano
postawa prus była włoska" i dobrze na tym wyszli...
Raczej nie spodziewałbym się zaawansowanych gadżetów w armii rosyjskiej. Ale myślę o statystycznym" wojaku.
Napisano
W wojnie z Napoleonem Prusacy nie mieli nic do gadania , musieli przyjąć warunki Rosji . Tzn dostarczać pieniędzy ,żywności ,ekwipunku itp itd.
Napisano
Stawiam na XVIII /XIX wiek .Czy to może być pruska ? ,tego nie wiem .Podobne sprzączki znajdują poszukiwacze w Holandii,Belgii itp. Jeśli dany kształt sprzączki przyjął się,podobał, to był produkowany w całej Europie.
Napisano
Przez moment myślałem że ktoś zgasił światło ;-)
Zdjęcia bardzo słabe ale cośtam widać.
Nie jest to przypadkiem element końskiej uprzęży ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie