Gość Napisano 25 Lipiec 2003 Napisano 25 Lipiec 2003 Czy ktos ma jakieś informacje nt. walk we wrzesniu 1939 roku w okolicach Gór Borowski ? Fotki, mapki, relacje, literatura ? Słyszałem że teren bitwy jest już mocno zryty przez poszukiwaczy ? Ale moze jeszcze coś tajm zostało ?
miq Napisano 25 Lipiec 2003 Napisano 25 Lipiec 2003 WitamOstatnio bylismy na górach borowskich,ale niestety nic ciekawego nie znalezlismy,teren mocno przekopany i do tego sporo trzeba sie nalazic.Pozdro miq
Gość Napisano 5 Wrzesień 2003 Napisano 5 Wrzesień 2003 Czy ktoś znalazł coś w tym roku w rejonie pasa obronnego Gór Borowskich ?
miq Napisano 6 Wrzesień 2003 Napisano 6 Wrzesień 2003 ja znalazlem na gorach borowskich tylko luske do moska 1 wojna i nic wiecej:)))))Pozdro miq
Indiana Napisano 6 Wrzesień 2003 Napisano 6 Wrzesień 2003 Ja szukałem tam rok temu i znalazłem: łuskę od Mosina, trochę odłamków. Dodatkowo w oklicach kapliczki (wystawionej przez żołnierza, który został zasypany przez wybuch pociaku, ale udało mu się przeżyć) trafiłem: pięci naboi Mauser i kilka łusek. Ogólnie teren jest mocno zryty i raczej można sobie odpuścić:(
bolas Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 ... myśle ze na zwykły wykrywacz łapiący małe kawalki zelaza do 30 cm w ziemie to nie ma juz nic. Jeżdza tam hordy ludzi z dużych miast i okolicy. Ale pewnie cos sie jeszcze znajdzie jak sprzet pozowoli łapac małe rzeczy (i duze) do 1,5-2 m głebokości. Ja tez tam byłem ze 2-3 razy i nic. Z literatury polecam wspomnienia dowódcy 2 pp Leg. który sie tam m.in. bronił L.Czyżewski Od gór Borowskich do Zakroczymia" a także Armia Łódź 1939" i GO Piotrków 1939"
AK77 Napisano 24 Czerwiec 2004 Napisano 24 Czerwiec 2004 Czy ktos moze potwierdzić zdarzenie jakie miało podobno miejsce w czasie walk o Borowskie Góry ?Podczas wycofywania się jeden z żołnierzy sam powstrzymywał ckm-mem natarcie niemców na polskie pozycje . Gdy skonczyła się mu amunicja chciał uciekać na rowerze, ale niemcy go zastrzelili. Czy może to byc prawdziwa informacja, czy zrodziła sie w formie legendy po walkach ?Pzdr AK77
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.