Pablo02 Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Witam Wszystkich. Podpowiedzcie, jak doczyścić celtę? Pralka, pranie ręczne a może oddać do pralni chemicznej? Celta jest mocno zakurzona, przez 60 lat obiła" za uszczelnienie izolacji dachu i jest dodatkowo pobrudzona sadzą z komina. Jeśli ktoś już przerabiał ten temat, będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 swojej wogle nie pralem-po praniu traci podobno kolorale sprubuj na fragmencie, np z pasta do zebow, lub z mydlempasta do zebow czyscilismy w wojsku mundury zeby nie bylo widac brudu.[miejscowo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 My znaliśmy inny patent z pastą do zębów.Dobrze doczyszczała szyby :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 Jak prać to ręcznie w mydlinach w letniej wodzie. Suszyć w cieniu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 ...i bez szorowania, łatwo powstają przetarcia koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 Tylko przetłuszczenia trudno doprać w mydlinach.Dobrze jest po praniu wymoczyć w wodzie z odrobiną octu, trochę pomaga na blaknięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 Chyba byłoby dobrze zostawić na noc do wymoczenia, łatwiej brud zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 Wraz z moczeniem blaknie ale coś za coś, trudno. Ocet faktycznie utrwala kolor.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo02 Napisano 7 Maj 2006 Autor Share Napisano 7 Maj 2006 Witam Kolegów! Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zgodnie z podpowiedziami zeltbahn po raz pierwszy wyprałem ręcznie, w mydlinach ( woda letnia, namaczanie tylko ok. 20 minut ). Niestety ale, wynik był mizerny, „ wyszło „ troszkę kurzu i to wszystko. Dopiero pranie drugie ( celtę oglądała Teściowa, i powiedziała co mam robić ):)), przyniosło efekty. Prałem ręcznie, w wodzie letniej, w zwykłym proszku do ubrań kolorowych, a do ostatniego płukania dolałem niewielką ilość octu. Suszyłem oczywiście w miejscu zacienionym. Dzięki praniu uwidoczniły się pieczątki z sygnaturą producenta i rokiem produkcji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 A co z intenywnością koloru podziało się po takim praniu?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo02 Napisano 8 Maj 2006 Autor Share Napisano 8 Maj 2006 Wydaje mi się, że kolory nie wyblakły, ale nie bardzo mam porównanie bo celta była tak zakurzona, że przed praniem nie można było zidentyfikować, która strona jest jasna ( wiosenna) a która ciemniejsza ( jesienna ). Po praniu całość wygląda dobrze, na jaśniejszej stronie kolory nawet z niezłym kontrastem, choć pozostały niewielkie ślady po zabrudzeniu sadzą, ale to już odpuściłem. Dla ciekawych, powiem że do prania użyłem proszku E KOLOR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.