Skocz do zawartości

Zeltbahn - prać, czyścić chemicznie???

Pablo02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Podpowiedzcie, jak doczyścić celtę? Pralka, pranie ręczne a może oddać do pralni chemicznej? Celta jest mocno zakurzona, przez 60 lat obiła" za uszczelnienie izolacji dachu i jest dodatkowo pobrudzona sadzą z komina. Jeśli ktoś już przerabiał ten temat, będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

• 2 weeks later...
Witam Kolegów! Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zgodnie z podpowiedziami zeltbahn po raz pierwszy wyprałem ręcznie, w mydlinach ( woda letnia, namaczanie tylko ok. 20 minut ). Niestety ale, wynik był mizerny, „ wyszło „ troszkę kurzu i to wszystko. Dopiero pranie drugie ( celtę oglądała Teściowa, i powiedziała co mam robić ):)), przyniosło efekty. Prałem ręcznie, w wodzie letniej, w zwykłym proszku do ubrań kolorowych, a do ostatniego płukania dolałem niewielką ilość octu. Suszyłem oczywiście w miejscu zacienionym. Dzięki praniu uwidoczniły się pieczątki z sygnaturą producenta i rokiem produkcji. Pozdrawiam.

Wydaje mi się, że kolory nie wyblakły, ale nie bardzo mam porównanie bo celta była tak zakurzona, że przed praniem nie można było zidentyfikować, która strona jest jasna ( wiosenna) a która ciemniejsza ( jesienna ). Po praniu całość wygląda dobrze, na jaśniejszej stronie kolory nawet z niezłym kontrastem, choć pozostały niewielkie ślady po zabrudzeniu sadzą, ale to już odpuściłem. Dla ciekawych, powiem że do prania użyłem proszku E KOLOR.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie