Skocz do zawartości

kuleczki

tr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cze.chlopaki.znalazlem na jakichs 2m kw.okolo 50 kulek o roznym ksztalcie.a jest tego wiecej.lokalizacja:Grodzisko z 14 wieku a dokladnie mowiac wal grodziska.tak to wyglada jakby jakis pan z muszkietu do celu trafial,a cel po drugiej stronie walu postawiony zostal,a moze strzelnica?
Wedlug mnie to kulki wygladaja na jakis 250 lat lezakowania,ale pewny nie jestem.
Napisano
Ja bym uważał z tym kulkonośnym terenem...,bo ta wizyta może nie należeć do przyjemności...Archeologia itp itd no i pewnie jakiś życzliwy miejscowy z komórką i wybujałą fantazją może ci w tym pomóc...
Napisano
ikt nie niszczy grodziska kulki sa zaraz pod powierzchniajakies 5do 10 cm."
Czyli na jakiej głębokości zaczyna się grodzisko według Ciebie??
A napiętnowanie nic nie da bo jak ktoś zaczął swoją zabawę z wykrywaczem na takim terenie to już jej nie skończy .
Z tego co widać to kol. tr jest początkującym i zna smutnych panów kilku więc będzie uprawiał ten proceder dalej .
Archeologia itp itd no i pewnie jakiś życzliwy miejscowy z komórką i wybujałą fantazją może ci w tym pomóc..."
Jest następny , któremu się wydaje że to super sprawa szukać w takich miejscach .
Palacz szczerze człowieka z komórką nie nazwę pogardliwie życzliwym " tylko z pełnym szacunkiem prawym"
Kopanie na grodzisku nie przyniesie żadnych korzyści tobie tylko stratę innym i nie ma się czym chwalić że znalazłeś kilka kulek bo takie znajduje się wszędzie a kiedyś będziesz jeszcze zły że takowe znajdujesz .
Pozdr
Pozdr
Napisano
widze ze mam do czynienia z prawdziwym wykrywaczem" ludzkich zachowan?madry panie...kiedys ci opowiem i moze pokaze kilka moich innych znalezisk,dzieki ktorym ludzie zyskali np.herb dla miejscowosci a archeolodzy i historycy dowiedzieli sie ciekawych rzeczy.wiec prosze nie oceniaj ludzi po dwoch zdaniach bo z tego co sie zdaje to slaby z ciebie psycholog.a to ze jestem nowy na tym forum to tylko dlatego ze chce np tobieznawco"pokazac cos wiecej niz kolejna luske czy babe.
pozdrawiam
Napisano
Ja nie oceniam ludzi po zdaniach tylko po zachowaniach .
Idż do archeologów i im pokaż co znalazłeś na wale grodziska i wtedy napisz na forum jak oni Cię ocenili .
A jeżeli jesteś takim doświadczonym poszukiwaczem to powinieneś wiedzieć że nie kopie się na stanowiskach archeo i że te kuleczki znajduje prawie każdy kto ma wykrywacz . Powinieneś również wiedzieć że tych którzy niszczą takie stanowiska powinno się wieszać za j... a tym bardziej tych , którzy piszą o tym na publicznym forum i psują opinię normalnym kopaczom , którzy nigdy nie wejdą w takie miejsce z łopatą .
I przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co ja napisałem nie krytykuję twojego znaleziska tylko twoje idiotyczne zachowanie w stosunku do zabytków .
Może wybierzemy się do ciebie do ogródka w 10 ludzi i pokopiemy tylko na głębokość 2 cm . Przecież nic nie poniszczymy .
A jeżeli chcesz się dwiedzieć na temat tych kulek wpisz w wyszukiwarce słowo ołowiane i będziesz miał cały przekrój kulek od szrapnela i breneki razem z podanymi modelami broni lub amunicji w jakiej były stosowane .
Pozdr
Napisano
grove3 - nie bardzo łapię o co ci właściwie chodzi...Napisałem to jako ostrzeżenie a nie jako poparcie...W żadnym razie nie uważam żeby to było super" i nie popieram autora tego postu...To nie do końca jest tak, że któś kto kupi wykrywacz interesuje sie przepisami, bo czasem postępując jak w.w -myśli, że trafiły się niezłe fanty i nie dostrzega w tym niczego złego...
Co do tej prawości u niektórych z komórkami to na twoim miejscu też bym się zastanowił...- pochodź trochę z wykrywką pokaż się paru osobom z byle łuską w ręce i czekaj wtedy już tylko na niespodzianki z udziałem tych czy innych służb doszukujących się u Ciebie arsenału bo właśnie najczęściej w tym te twoim zdaniem prawe" osoby ci pomoga...
A poza tym oceniac innych negatywnie jest najprościej i pomyśl sobie o tym...
Napisano
W Beskidzie Niskim znaleziono ukryty w ziemi dzwon ze starej cerkwi na terenie połemkowskiej wsi, znalazł go poszukiwacz z wykrywaczem, zgłosił sprawę do muzeum, archeolog zajął się znaleziskiem, teraz piszą o tym w prasie, wymieniając zresztą tego poszukiwacza z imienia i nazwiska, trwają negocjacje co do wysokości nagrody jaka zostanie mu wypłacona i tylko jeden szczegół mnie dziwi: ani poszukiwacz ani archeolog nie ujawniają dokładnego miejsca - dlaczego? Sam poszukiwacz mówi, że w obawie przed najazdem dzikich poszukiwaczy"!
Dopóki będziecie się zachowywać w ten sposób jak r" w tym wątku tzn. wchodzić z wykrywaczami na miejsce tak wyraźnie oznaczone w terenie jak grodziska, zdając sobie sprawę z tego, że jest to stanowisko archeologiczne czy doszukując się w jakiejkolwiek próbie zwrócenia uwagi na niestosowność tego zachowania osobistej obrazy dla sławnego poszukiwacza" będzie się nakręcać spirala wzajemnej agresji, zupełnie niepotrzebnie, moim zdaniem. Przecież wchodząc na teren grodziska miałeś zamiar znaleźć coś z epoki średniowiecza, a nie kilka ołowianych kulek, bo w XIV wieku jeszcze broni palnej na naszym terenie nie było, nieprawdaż?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie