Skocz do zawartości

Czyszczenie luseczek karabin.

jabol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie
Prosze mi podac najlepszy sposóby jekie wy stosójecie do oczyszczania luseczek karabinowych mosieżnych i stalowych ze osadow, ziemi i tp.
Chodzi mi o przywrócenie ich do najlepszego stanu.
Pozdrawiam

Jedyną metodą którą znam to moczenie w (koniecznie rozcieńczonym) kwasku cytronowym.
Dobrze czyści, ale... kwas jak to kwas - niszczy strukturę metalu. Mosiężne łuski mają po tym brzydką, chropowatą strukturę i robią się... różowe. Nieodwracalnie.

Foto łusek czyszczonych kwaskiem (te dwie w środku). Brzydkie; matowe i różowe.

Witam hehe
No tak ale luseczka znaleziona w piachu a luseczka znaleziona w czarnej lesnej ziemi jest nap. w gorszym stanie, oblepiona i trudno sama szczoteczka spowodowac ze osadzik odejdzie bez problem, a u mnie raczej zle stany sa chyba ze z najlepszego materialu jest luseczka. A na sile to nic nie da hehe.

No szukajmy dalej...
Pozdrawiam

Witam

U mnie jest tak , że zawsze wrzucam mosiężne zaśniedziałe łuski (pokryte zielonym nalotem) do octu na jedną dobe.
Wychodzą takie dość różowo miedziane. Później szczoteczka druciana z mydłem , a na koniec pasta do czyszczenia mosiądzu i są jak nowe.

pzdr

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie