stutthof Napisano 20 Kwiecień 2006 Autor Napisano 20 Kwiecień 2006 Witam,przeglądam forum od długiego czasu, ale zalogowałem sie dopiero teraz bo... nie wytrzymałem jak widziałem tyle nowych, zupełnie często nieznanych fotografii wrześniowych i nie tylko, które ostatnio się ukazują. Nierzadko rzeczywiście są to rzeczy fantastyczne i rzucające zupełnie nowe światło na naszą wiedzę o tym okresie historii. Obserwując ten wysyp nowości nie mogę powstrzymać sie od przekazania mojego subiektywnego spostrzeżenia - skoro odnajduje się" tyle nowych fotografii, to dlaczego nie ma wśród nich tych, które - nie ukrywam - interesują mnie najbardziej, czyli ujęć obozu w Stutthofie w okresie jego funkcjonowania. Siedzę w tym temacie od dośc dawna (stąd nick...) i dziwi mnie niezmiernie uboga baza ikonograficzna tego obozu. Poza zestawem kilkunastu znanych ujęć (reprodukowane we wszystkich opracowaniacho tym obozie, kilka na stronie Muzeum Stutthof), która nota bene pochodzą z tego samego źródła (albumu podarowanego Himmlerowi przez załogę Stutthofu w 1941 roku) nie ma praktycznie innych fotografii wykonanych w Stutthofie od września 1939 do maja 1945. Sytuacja ta jest o tyle zaskakująca, że wiadomo poniekąd, że zdjęcia takie były robione przez: SS-manów (mimo stosownych zakazów dowództwa) oraz przez niemieckich mieszkańców okolicy obozu (znanych jest kilka fotek). Reszta - o ile się zachowała - jest do dziś nieznana, podobnie zresztą jak sam obóz i jego historia... Stąd pytanie do znawców i zbieraczy - czy może spotkaliście się z tą tamatyką w swych poszukiwaniach i czy w waszym odczuciu możliwe jest jeszcze zapełnienie tej fotograficznej iałej plamy" - tak jak powoli zapełnia sie podobna luka dotycząca np. naszego Września. Z góry dziekuję za odpowiedzi w tym - może nieco nietypowym - temacie.Pozdrawiam serdecznie
kudi Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 witamzdjec jest bardzo duzo. z samej wizyty Himmlera w Stutthof widzialem ze 20 fotek. Sprobuj coś znaleźć na:http://forum.axishistory.com/pozdrrobert_kudelski
tomen Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 Mam kopię portretu więźnia z obozu łącznie z identyfikacją.Interesuje Cię?pzdr
stutthof Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 Kudi - z wizyty Himmlera jest tego troche więcej, te są znane dośc dobrze i reprodukowane wszędzie na świecie (choć z tego co wiem, prawa do nich ma Muzeum w Sztutowie...).Mi chodzi o jakieś nowe zdjęcia, które - być może są znane poza oficjalnym obiegiem.Tomen - co rozumiesz przez kopię - skan, ksero? Jeśli mógłbym rzucić okiem to chętnie bym obejrzał.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.