Skocz do zawartości

Obóz Stutthof - fotografie

stutthof

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
przeglądam forum od długiego czasu, ale zalogowałem sie dopiero teraz bo... nie wytrzymałem jak widziałem tyle nowych, zupełnie często nieznanych fotografii wrześniowych i nie tylko, które ostatnio się ukazują. Nierzadko rzeczywiście są to rzeczy fantastyczne i rzucające zupełnie nowe światło na naszą wiedzę o tym okresie historii.

Obserwując ten wysyp nowości nie mogę powstrzymać sie od przekazania mojego subiektywnego spostrzeżenia - skoro odnajduje się" tyle nowych fotografii, to dlaczego nie ma wśród nich tych, które - nie ukrywam - interesują mnie najbardziej, czyli ujęć obozu w Stutthofie w okresie jego funkcjonowania. Siedzę w tym temacie od dośc dawna (stąd nick...) i dziwi mnie niezmiernie uboga baza ikonograficzna tego obozu.

Poza zestawem kilkunastu znanych ujęć (reprodukowane we wszystkich opracowaniacho tym obozie, kilka na stronie Muzeum Stutthof), która nota bene pochodzą z tego samego źródła (albumu podarowanego Himmlerowi przez załogę Stutthofu w 1941 roku) nie ma praktycznie innych fotografii wykonanych w Stutthofie od września 1939 do maja 1945. Sytuacja ta jest o tyle zaskakująca, że wiadomo poniekąd, że zdjęcia takie były robione przez: SS-manów (mimo stosownych zakazów dowództwa) oraz przez niemieckich
mieszkańców okolicy obozu (znanych jest kilka fotek).

Reszta - o ile się zachowała - jest do dziś nieznana, podobnie zresztą jak sam obóz i jego historia...

Stąd pytanie do znawców i zbieraczy - czy może spotkaliście się z tą tamatyką w swych poszukiwaniach i czy w waszym odczuciu możliwe jest jeszcze zapełnienie tej fotograficznej iałej plamy" - tak jak powoli zapełnia sie podobna luka dotycząca np. naszego Września.

Z góry dziekuję za odpowiedzi w tym - może nieco nietypowym - temacie.

Pozdrawiam serdecznie
Napisano
witam
zdjec jest bardzo duzo. z samej wizyty Himmlera w Stutthof widzialem ze 20 fotek.
Sprobuj coś znaleźć na:
http://forum.axishistory.com/

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Kudi - z wizyty Himmlera jest tego troche więcej, te są znane dośc dobrze i reprodukowane wszędzie na świecie (choć z tego co wiem, prawa do nich ma Muzeum w Sztutowie...).

Mi chodzi o jakieś nowe zdjęcia, które - być może są znane poza oficjalnym obiegiem.

Tomen - co rozumiesz przez kopię - skan, ksero? Jeśli mógłbym rzucić okiem to chętnie bym obejrzał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie