Skocz do zawartości

FF OWB - MRU

JanW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Front Ufortyfikowany Łuku Warty i Odry [niem. Die Fetungsfront Oder Warte Bogen ] zwany popularnie Międzyrzeckim Rejonem Umocnionym jest znany ze słyszenia prawie każdemu. Zwiedziło go przez wiele lat tysiące ludzi. Jest doskonale znany , w internecie znajdzie się na jego temat wiele wiadomości. Ja chciałbym polecić Wam miejsca godne zwiedzenia, trochę inne , mniej znane od podziemnych tras w Pniewie i Boryszynie. Muszę wspomnieć ,że cały system podziemny jest objęty rezerwatem przyrody i zwiedzanie go poza wyznaczonymi trasami turystycznymi jest naruszeniem prawa. Dlatego też coraz mniej jest dostępnych wejść i coraz trudniej jest zwiedzać odległe, mniej znane odcinki podziemnego systemu korytarzy.

Na zdjęciu Dworzec NORDPOL widok w kierunku pn-wsch. W prawo rozwidlenie do Pz.W.727.

Napisano

Most forteczny w rejonie wsi KURSKO jest pięknie zachowanym mostem obrotowym zbudowanym w 1936. W schronie na jego zachodnim przyczółku prawie w 100% zachował się jego mechanizm obrotowy. Niestety do jego zwiedzania potrzebne sa kalosze, ponieważ w jego wnętrzu zawsze znajduje się woda.

foto. maszynownia mostu

Napisano
JanW fotki fajne, powinieneś jescze dopisać że są tam skarby i stonka murowana :) A tak na powaznie to nie powinno się takich miejsc polecać ogólnie wszystkim z racji że ci co się tym interesują to już byli, zwiedzili i widzieli a ci których to nie interesuje jeżdżą tylko po to żeby syfu nazostawiać. Wiem że tak jest bo jestem częstym bywalcem tych właśnie okolic. Pytani czy się tym interesujecie, etc najcześciej odpowiadają stary o..łeś w necie żeśmy znaleźli a że jesteśmy przejazdem" to zostawimy kilka bytelek po piwie - tak się najczęściej dzieje. Niestety.

Pozdro dla wszystkich bunkerites
Napisano
B-B na temat kultury niektórych osób zwiedzających doły" nie będę się dużo wypowiadał. Jak kultura wyniesiona z domu takie zachowanie na wyjeździe. Ale byłem w połowie lutego na dole" i trafiłem na młodych ludzi z Międzyrzecza , którzy sprzątali sami z siebie jeden z obiektów. Godne naśladowania. Nie wszyscy co prawada moga przyjechać w rejon MRU , więc załączę jeszcze kilka opisów i fotek do wirtualnej" wycieczki.
Napisano

Jadąc dalej na zachód od mostu [ w stronę Kurska ] w lesie trafiamy na Grupę Warowną SHILL składającą się z dwóch obiektów - pancerwerków [Pz.W.] 754 i 757. Jest to ciekawa grupa warowna ponieważ zespół koszarowy położony jest pod ziemią pomiędzy poszczególnymi obiektami , a nie jak w pozostałych obiektach MRU pod każdym obiektem posiadającym połączenie z systemem podziemnym. Blok wejściowy znajdował się w schronie 757. Prawdopodobnie w grupie warownej LUDENDORF może znajdować się podobny zespół koszarowy. Niestety budowle nadziemne sa znacznie zniszczone. Schrony miały zabezpieczać biegnącą nieopodal linie kolejową Międzyrzecz- Sulęcin-Rzepin.

fot.: wejście do zespołu koszar od strony Pz.W.757.

Napisano

Jadąc szosą Międzyrzecz Sulęcin nie można nie zatrzymać się koło kolejnego schronu mianowicie 745. Jest to jedyny tak dobrze zachowany tego typu obiekt zbudowany w 1935r. W jego wnętrzu mieścił się garaż armatki p.panc, której żelbetowa osłona jej stanowiska ogniowego znajduje się kilka m od obiektu. Schron ten szczególnie polecam zwiedzaniu ze względu na dużą ilość oryginalnych napisów z epoki.

fot. obiekt od strony wejścia. Na pierwszym planie garaż działka p.panc.

Napisano

Ok. 0,5 km od 745 znajduje się kolejny ciekawy obiekt –Pz.W.743 wybudowany w latach 1934/35. Ma on trzy kondygnacje, a w najniższej znajduje się szyb i krótki odcinek korytarza mający zapewne połączyć ten obiekt z pozostałą częścią systemu podziemnego. W pomieszczeniu umywalni do niedawna znajdował się dosyć dobrze zachowany hydrofor.

fot. szyb komunikacyjny

Napisano

Zderzenie historii ze współczesnością. Transporter kołowy Patria vel. Rosomak na tle Pz.W. 717. Więcej w dn.30-04-br w Pniewie.

• 2 weeks later...
Napisano

Wirtualnej wędrówki część dalsza :
Pz.W. 724 znany jest dużej grupie osób. Wybudowano na nim wieżę widokową. W bunkrze tym znajdują się chyba najczęściej niszczone drzwi na całym MRU. Za nimi znajduje się ciekawe wnętrze schronu i bardzo bezpieczne schody prowadzące do systemu podziemi. Stamtąd tak niedaleko do tzw. Pętli Nietoperskiej.
fot. Schron od strony wejścia. Na pierwszym planie kopuła 20P7.

• 2 weeks later...
Napisano

Zwiedzając obiekty centralnego odcinka MRU jedziemy dalej na południe w rejon wsi Boryszyn. Na jej skraju znajduje się Pz.W. 778. Od kilku lat w maju stanowi on miejsce inscenizacji dla grup rekonstrukcyjnych pt. Zdobywanie bunkra. Również w jego wnętrzu znajduje się kilka napisów z epoki. Dolna kondygnacja jest zalana wodą. Na początku lat 90-tych wypompowano wodę z jego wnętrza i oczom odkrywców ukazały się elementy jego wyposażenia tj. prycze, stojaki na broń, szafki, grzejniki , instalacja elektryczna oraz resztki koców, płaszczy i skrzypce , a także drobne przedmioty pozostawione przez żołnierzy.

fot. schron od strony zachodniej

Napisano

Najbardziej wysuniętym na południe obiektem posiadającym połączenie z systemem podziemnym jest Pz.W. 713. Jest to bardzo pięknie zachowany obiekt posiadający jedyną zachowana w obiektach MRU półkopułę typu 60P8. Osobiście uważam go za jeden z ciekawszych i piękniejszych obiektów.

fot.trzystrzelnicowa połkopuła 60P8.

Napisano
kolega \\erek\\" 2006-05-21 22:42:00 napisał :

Witam mam pytanie ponieważ wybieram sie niedługo do mru mam zamiar zwiedzić odcinek centralny z dużym nastawieniem na podziemia i nie wiem które obiety są w tej chwili otware i umożliwiają przedostanie sie do Głównej Drogi Ruchu. Licze na Waszą pomoc chciałbym najlepiej wejśc gdzieś w okolicy pętli boryszynśkiej ale sama pętla z tego co wiem zamkła na 10 spustów...Pozdrawiam!

kolega unkerites_banditen" 2006-05-22 09:15:00 napisał:
Witaj wons, obecnie nie wejdziesz nigdzie w nielegalny sposób, czyli na dziko, a jeżeli chcesz konkretnych informacji to tego typu pytania zadawaj tylko prywatnie na maila. Jest to oczywiste że tego typou fora sa odwiedzane przed odpowiednich ludzi i dzięki temu, wiedzą co jest otwarte i co trzeba zamknąć.

Pozdrawiam serdecznie

---------------
Bunkerites... Nie ja o to pytałem, ale Erek - nie wiem czym sie zasugerowałeś.
Zdublowany post usunąłem po przeniesieniu tu Waszych wypowiedzi.
Pozdrawiam. Grzesiek - wons

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora wons 21:07 22-05-2006
  • 1 month later...
Napisano

Nadchodzą wakcaje, powracam więc ponownie , aby zachęcić do zwiedzania innych obiektów FF OWB oprócz systemu podziemnego.
Na południe od wsi Saropole , po wschodniej stronie drogi do Lubrzy , na leśnym terenie znajdziemy trzy obiekty Grupy Warownej Korner mianowicie 701, 702, 703. Najwiekszym jest 703. Na dolnej kondygnacji zachowały się np. ceramiczne umywalki. Obiekty są silnie zniszczone , nie posiadają kopuł jednak w/g mnie są warte obejrzenia.
fot. umywalnia Pz.W 703

• 1 month later...
Napisano

Dla osób mających dzieci lub po prostu które nie maja chęci chodzić po okolicy i szukać obiektów polecam trasę turystyczna w Pniewie. W ciągu ostatnich dwóch lat poczyniono wiele starań i prac mających na celu stworzenie skansenu i trasy turystycznej mogącej pokazać to co na FF OWB czyli MRU było najważnejsze. więcej na www.bunkry.pl

fot. hala maszynowni podziemnych koszar PzW.717

• 8 months later...
Napisano
14 kwietnia przeprowadziliśmy nurkowanie w zalanych korytarzach systemu za dworcem NORDPOL. Proszę przeczytać relację http://www.trembowel.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=39

oraz zobaczyć fotki http://www.trembowel.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=31&catid=14
  • 7 months later...
  • 2 months later...
Napisano
Zapraszam do obejrzenia filmu z MRU na stronie http://www.trembowel.pl/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=1&Itemid=3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie