Skocz do zawartości
  • 0

Mam pytanie o nietypowy obiekt

Yabol

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich!
Mam pytanie.
We Wrocławiu znajduje się pewien nietypowy schron (?), który wygląda jak wielki betonowy stolik w wykopie. Dach w postaci kwadratu (6x6m). Mam pytanie czy widział ktoś gdziekolwiek podobny obiekt? i czy ktoś wie do czego w ogóle był przeznaczony?
Byłbym wdzięczny za jakieś informacje.
Pzdr.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Łazior, mówisz o tym poligonie Pionier Batalion 28 w kontekście Wrocławia? Bo jeśli tak, to weź pod uwagę fakt, że miejscem stacjonowania tej jednostki był przed II wojną światową Brzeg a nie Wrocław (po 1 IX 39' batalion ów zjawiał się zresztą w Brzegu okazyjnie w przerwach między kolejnymi kampaniami wojennymi, w których uczestniczyła 28 Dywizja Piechoty,do której batalion był przydzielony). We Wrocławiu na Kozanowie stacjonował Pionier-Bataillon 48.

Pozdrawiam
Leuthen

PS Podziemny_Kosmos , czekam na Twoją odpowiedź ws. filmiku o Wrocławiu z 39', o którym niedawno pisałeś na forum Odkrywcy (wysłałem Ci meila na adres: Podziemny_Kosmos@wp.pl). Rozszyfrowałem już dokładnie trasę, jaką jedzie syn komendanta" do szkoły, jestem też na 90 % pewien jego nazwiska.
Napisano
No, trzeba było od razu mówić, że chodzi o te jednostki :-) (nie mylić z 28 Pi-Btl.). Pionier-Ersatz-Bataillon 28 powstał w marcu 1940 r. w tych samych koszarach co Pi-Btl. 48. Potem się podzielił na 2 bataliony, które następnie znów się połączyły w jeden, a potem ów zjednoczony" batalion zmienił nazwę, stąd na nieśmiertelnikach jednostki Pionier-Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon 28 oraz Panzer-Pionier-Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon 28 Breslau.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
beczki? hmmm...
A co do usytuowania - tak odchodzą od niego transzeje, a gdzieś tak 400m znajduje się schron.
PS: chodzi mi również o to czy można spotkać takie obiekty (lub podobne) w innych miastach Polski?
Napisano
witam tak chodziło mi o Kozanów ten obiekt jest chyba z Kozanowa.
Pare lat krąze po tym terenie ale blaszki pi.btl.48 jeszcze nie znalazłem moze jeszcze sie trafi ,z Kozanowa mam;
Pi.Ers.Kp.1,(2,3)/28
Stamm-Kp.Pi.Ers.Btl.28
St.Kp.Pz.Pi.E.uA.Btl.28
Napisano
takich obiektów już widziałem kilka!!moim zdaniem jest obiekt taki sam jak każde inne, są robione z drewna lub z betonu (te większe), a mianowicie moim zdaniem jest to obiekt do dokarmiania zwierzyny podczas zimy przez leśników, sypie się tam ziarna różnorakie jedzenie (te wyższe i większe betonowe są dla ssaków takich jak dzik, sarna itp) te niższe przeważnie są wybudowane dla bażantów i kuropatw!! Yabol zobacz ślady na zdjęciu, to chyba powinno wszystko wyjaśnić :-D
podczas zimy pada śnieg i jedzenie pozostawione przez leśniczego ginie pod tonami białego puchu a takie schrony są budowane po to aby taki precedens nie miał miejsca :-D
pozdr.ZnaChoR
Napisano
Beczki zostawiła nam armia radziecka
(jednostka chemiczna ,saperzy ,łacznosc ) odkopałem je 2 lata temu były napełnione wodą. Sam obiekt był
punktem obserwacyjnym dla dowudców ,przed tym stołem rozciaga sie teren poligonu Pionier Batalion 28 .Wokolicy jest jeszcze pare ciekawych obiektów most zbudowany z 6 mostów jako jeden słuzacy do szkolenia saperów bunkier z zapadniami tez słuzył celom szkoleniowym nie jest to obiekt bojowy ,bunkier metalowy eczka" na srodku poligonu raczej radziecki durzo obiektów zostało za płotem komendy policji zęby smoka ,jerze przeciw czołgowe itp.
Napisano
W odpowiedzi na post p. ZnaChoR'a.
Co do hipotezy: obiekt jest mocno zbrojony, w stropie możemy znaleźć pozostałości jakiejś instalacji (?), no i jego sąsiedztwo w postaci okopów.
A te ślady: to rejon gdzie ludzie często chodzą na spacery z psami.
Może to jakaś zbieżność konstrukcji.
Napisano
To na bank jest stanowisko dowódcy,obok jest sporo okopów,w jednym z nich jest kabel telefoniczny do tego stanowiska
Jeśli chodzi o kopanie to teren jest stracznie zaśmiecony,głównie tubkami po Butaprenie (pozostałóśc po moich znajomych ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie