coldboy Napisano 21 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2003 czy ktos mi pomoze, znalazlem kilkanascie olowianych kul i nie mam pojecia od czego one sa... sr. ok. 10mm wygladaja na kule od kartacza, ale czy ktos moze wiec jakiego? i z jakiego okresu? kolo nich znalazlem takze kule armatnia (chyba)HELP !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coldboy Napisano 21 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2003 czy ktos mi pomoze, znalazlem kilkanascie olowianych kul i nie mam pojecia od czego one sa... sr. ok. 10mm wygladaja na kule od kartacza, ale czy ktos moze wiec jakiego? i z jakiego okresu? kolo nich znalazlem takze kule armatnia (chyba)HELP !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coldboy Napisano 21 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2003 dodaje jeszcze fotke kuli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coldboy Napisano 21 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2003 _ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipiec 2003 Share Napisano 28 Lipiec 2003 Ja tez znalazłem jedna taką kulkę srednicy ok.12 mm. Zero korozji. Podobno przez ten teren wiodl trakt Napoleonski. Czy to mozliwe z to z tego okresu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abaton Napisano 21 Lipiec 2003 Share Napisano 21 Lipiec 2003 Wygladaja na muszkietowe maja sledy obcinanych nadlewek i nie sa poobijane jak to ma miejsce w kartacznych, a jak ta duza wyciągnęleś w tym samym miejscu to chyba potwierdza moja opinie. Z jakiego to regionu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coldboy Napisano 21 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2003 najlepsze jest to ze nie spodziewalem sie takiego znaleziska... pojechalismy szukac zakopanej broni przez dziadka mojego znajomego, a znalezlismy to :)co najlepsze 12 kul lezalo w jednym miejscu, wygladalo to na otrzal... natomiast kolejne 3 byly kilkanascie metrow dalej, tam tez lezala kula... wiec mowisz ze to moga byc kule od muszkietu? masz moze jakies materialy na ten temat? jaki to muszkiet? calosc wytargalem z okolic walbrzycha, wlasciewie z jednej jego dzielnic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipiec 2003 Share Napisano 21 Lipiec 2003 Kule niewatpliwie od karabinu skałkowego. Mam takich ponad 200 sztuk a znalazlem je na terenie bitwy z 1813 roku ( napoleonskie ) ale wczesniej tez ich uzywano. PozdrawiamArek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coldboy Napisano 28 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2003 mysle ze tak, chociaz ekspertem nie jestem :) teraz znowu znalazlo sie pare kul oraz amunicja z IIw.s. i ladownica... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coldboy Napisano 22 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2003 a masz wiecej materialow na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 W 1762 roku rozegrała się bitwa austryjacko-pruska na południe od Świdnicy. Może to pozostałości właśnie po niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coldboy Napisano 22 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2003 masz racje, ale odleglosc jest za duza od miejsca bitwy do miejsca w ktorym to znalezlismy... byc moze trafilismy na starcie jakiegos oddzialu? w najblizszy weeks jedziemy to sprawdzic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Lipiec 2003 Share Napisano 22 Lipiec 2003 Takie kulki trafiaja sie czesto. Nie tylko na miejscah bitew ale takze na miejscu obozowania czy stacjonowania ówczesnych wojsk ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coldboy Napisano 23 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2003 piszac o starciu, mialem na mysli to, ze miejsce w ktorym to znalezlismy nie zabardzo nadaje sie na oboz, gdzie dane wojska mogly stacjonowac, no chyba ze ktos lubi podmokly teren i zbocze gory... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
coldboy
czy ktos mi pomoze, znalazlem kilkanascie olowianych kul i nie mam pojecia od czego one sa... sr. ok. 10mm
wygladaja na kule od kartacza, ale czy ktos moze wiec jakiego? i z jakiego okresu? kolo nich znalazlem takze kule armatnia (chyba)
HELP !!!!
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.