Skocz do zawartości
  • 0

kule do identyfikacji

coldboy

Pytanie

czy ktos mi pomoze, znalazlem kilkanascie olowianych kul i nie mam pojecia od czego one sa... sr. ok. 10mm
wygladaja na kule od kartacza, ale czy ktos moze wiec jakiego? i z jakiego okresu? kolo nich znalazlem takze kule armatnia (chyba)

HELP !!!!

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos mi pomoze, znalazlem kilkanascie olowianych kul i nie mam pojecia od czego one sa... sr. ok. 10mm
wygladaja na kule od kartacza, ale czy ktos moze wiec jakiego? i z jakiego okresu? kolo nich znalazlem takze kule armatnia (chyba)

HELP !!!!

Ja tez znalazłem jedna taką kulkę srednicy ok.12 mm. Zero korozji. Podobno przez ten teren wiodl trakt Napoleonski. Czy to mozliwe z to z tego okresu ?

Wygladaja na muszkietowe maja sledy obcinanych nadlewek i nie sa poobijane jak to ma miejsce w kartacznych, a jak ta duza wyciągnęleś w tym samym miejscu to chyba potwierdza moja opinie. Z jakiego to regionu?

najlepsze jest to ze nie spodziewalem sie takiego znaleziska... pojechalismy szukac zakopanej broni przez dziadka mojego znajomego, a znalezlismy to :)

co najlepsze 12 kul lezalo w jednym miejscu, wygladalo to na otrzal... natomiast kolejne 3 byly kilkanascie metrow dalej, tam tez lezala kula...

wiec mowisz ze to moga byc kule od muszkietu? masz moze jakies materialy na ten temat? jaki to muszkiet?

calosc wytargalem z okolic walbrzycha, wlasciewie z jednej jego dzielnic...

Kule niewatpliwie od karabinu skałkowego. Mam takich ponad 200 sztuk a znalazlem je na terenie bitwy z 1813 roku ( napoleonskie ) ale wczesniej tez ich uzywano. Pozdrawiam
Arek

Takie kulki trafiaja sie czesto. Nie tylko na miejscah bitew ale takze na miejscu obozowania czy stacjonowania ówczesnych wojsk !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie