Skocz do zawartości

Gdzie są duże podziemia?

markbur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeszcze raz ten sam temat tylko już nie dotyczący Riese:
Potrzebne jest miejsce gdzie można wjechać pod ziemię dużym pojazdem wielkości czołgu (szerokość ok 3,5m, wysokość ok 2,5m). Chodzi o przeprowadzenie pewnych pomiarów bez obecności pól elektromagnetycznych. Może być to duża sztolnia, nieczynna kopalnia, nieczynny tunel kolejowy. Dobrze by było gdyby wewnątrz byłą komora o jeszcze większej szerokości. Ma ktoś jakiś pomysł?
Napisano
Tak, pojedyncze nitki tuneli kolejowych były już w tym celu wykorzystywane, jednak problem polega na tym że w miejscu pomiarów potrzebna jest większa szerokość - nawet powyżej 10m - tak się zastanawiam czy są gdzieś w Polsce podziemne hangary?
Napisano
Witam!
Markbur! Nie wiem, czy Cię zainteresuje, ale jest duży obiekt tuż obok miejscowosci Młoty, koło Spalonej - rejon Bystrzycy Klodzkiej.
Sztolnie (o naprawdę olbrzymich przekrojach) są częścią hydroelektrowni, którą budowano bodajże od końca lat 40.
Nie wiem jednak jak z wjazdami - tzn. jakie są ich wymiary. No i nie wiem jak z możliwością uzyskania zgody.
P.S. I jeszcze jedna a niezmiernie ważna dla Ciebie informacja. Obiekt ten jest izolowany miedzią!!!
Pozdrawiam
wars98
Napisano
W kowarach to chyba nie jest najlepszy pomysł ... tam wydobywano radioaktywne pierwiastki wiec raczej nie jest to miejsce neutralne. Idąc za tym tropem raczej bym nie brał pod uwagę jakiejkolwiek kopalni.
Napisano
Oglądałem sztolnie w Młotach ale nie znalazłem takich o szerokości większej niż ok. 4,5m. Są to elementy hydroelektrowni budowane w czasach PRL. Być może nie dotarłem do tego miejsca co trzeba - jeśli ktoś wie, to proszę o zaznaczenie (np. na dołączonej mapie) gdzie są te duże komory.
Napisano
kiepska ta mapka. moze opisze Ci miejsce.
jadac w strone elektrowni po prawej stronie (troche w glebi, nad takim stawem czy jeziorkiem) masz jedna sztolnie obudowana. jest zamknieta krata. sztolnia rzeczywiscie moze nie byc duza ale jest czesciowo izolowana miedzia.
za to po przeciwnej stronie masz glowny kompleks" sztolni przygotowywanych na potrzeby przyszlej hydroelektrowni. trudno mi dzis dokladnie okreslic szerokosc wjazdow... sztolnie sa bardzo duze jak Ci kiedys pisalem. o ile pamietam udaloby Ci sie wjechac jakims duzym pojazdem. ocenialismy wewnetrzna szerokosc sztolni na 2 mijajace sie ciezarowki" (tak nam sie wydawalo). zreszta w okolicy krazyly plotki (nie wiem czy prawdziwe), ze w sztolniach staly radzieckie wyrzutnie rakietowe...

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Tak, to tam byłem wczoraj - sztolnie są długie ale szerokość nie przekracza 5m. Teren jest własnoscią koncernu energetycznego. Nie jest to obiekt poniemiecki ale budowany w PRL
Napisano
SirPolo jeśli chodzi o photo, to miejscowość nazywa się Konewka, sprwadź w galerii szczegółowe fotki" na fotce zamieszczonej powyżej jest schron kolejowy znajdujący się w JELENIU a nie jak napisałeś w KONEWCE. To tak żeby nie wprowadzać w błąd :) To jest JELEŃ kolego Jeleń.

Serdecznie pozdrawiam.

ps. Może wjazd A64 ?? na MRU ??? też nie jest aż taki mały :)

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie