Gambit Napisano 20 Lipiec 2003 Autor Napisano 20 Lipiec 2003 Witam... znalazłem u siebie kartę pocztową poczty polowej. Chciałem ją dać do ident ale udało mi się ją ozszyfrować"...:) Absender - NadawcaWechrmachtverlag Adolf Petscheck, Breslau 2 - Wydawnictwo Wechrmachtu Adolf Petscheck, Wrocław 2Feldpost - Poczta PolowaA na odwrocie antywojenny wiersz mojego dziadka... :) Heh...
Gambit Napisano 20 Lipiec 2003 Autor Napisano 20 Lipiec 2003 No ale tutaj już sobie nie poradzę... Hilfe bitte...
Gość Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 Sei, was du willst.Aber was du bist,habe den Mut, ganz zu sein.Bądz, kim zechcesz.Ale kim jesteś,miej odwagę być całkowicie.:-))Buchheide
Gambit Napisano 21 Lipiec 2003 Autor Napisano 21 Lipiec 2003 Jestem wdzięczny za pomoc... Kolega może ze Szczecina? :)
Gambit Napisano 23 Lipiec 2003 Autor Napisano 23 Lipiec 2003 Nie - był Polakiem. Urodził się i dorastał we Francji - od 13 roku życia pracował w kopalni i współpracował z francuskim ruchem oporu organizując sabotaże na kopalniach, trakcjach elektrycznych... :) Jak wspomniałem wiersz jest antywojenny. Mam na przykład maszynopis utworu szczecińskiej poetki i pisarki Niny Rydzewskiej, gdzie na odwrocie kilku kartek są niemieckie rachunki, korespondencje międzyzakładowe kończące się pozdrowieniem Heil Hitler... :) Człowiek pisał na czym się dało... W chaosie który nastał tuż po wojnie nawet papier był towarem deficytowym - zwłaszcza dla pisarza...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.