Rumburak Napisano 12 Kwiecień 2006 Autor Napisano 12 Kwiecień 2006 Przeczytałem posty na poniższym forum dotyczące Smętka, ale mimo tego nie wiem jak mu ustawić pokrętła przed pierwszym razem". Czy ktoś może mi poradzić jak to zrobić, bo nie mam instrukcji? Niestety dość często jest tak, że sygnał jest niestabilny albo buczy cały czas niezależnie od tego czy macham czy nie macham wykrywką. Proszę o krótką radę. Ustaw tak i tak i w ten sposób wystartujesz. Liczę na wasz
razdwatrzy5 Napisano 12 Kwiecień 2006 Napisano 12 Kwiecień 2006 sprawa nie jest prosta, najlepiej gdybyś zaopatrzył sie w instrukcję obsługi, a jeszcze lepiej gdybyś po przeczytaniu instrukcji znalazł kogoś kto ze smętkiem chodzi już jakiś czas.Napisze co wiem nt. poszukiwań w trybie dyskryminacji(w instukcji- zaleceny przez producenta tryb poszukiwań).1. Ustawiasz przełączniki na disc" i M" .Pokrętła: Volume" możesz ustawić początkowo na np. 2- ustawienie bardzo indywidualne. Pokrętło disc" na początek ustaw na 2-2,5.2. Włącz wykrywacz, jak sie skończy sygnał początkowy, podnieś cewkę na poziom pasa, wciśnij i przytrzymaj przycisk w rękojeści i pokrętłem une" ustaw ledwo słyszalny poziom sygnału, puść przycisk-ustawiłeś właśnie poziom zadziałania alarmu, opuść sondę na wys. ok.15 cm nad ziemię (najlepiej na zaoranym polu, ale może być też inny możliwie równy teren), wciśnij na chwilę przycisk w rękojeści- dostroiłeś właśnie wykrywacz do gruntu, opuść cewkę na wys do 5cm nad ziemię i możesz zamiatać:), ważne żeby zamiatać cały czas równolegle do gruntu, zawsze na początku jest tendencja do ustawiania cewki ukośnie do gruntu na skrzydłach" przemachu- wykrywacz daje wtedy fałszywy" sygnał.3. Jeśli w którymś momencie wykrywacz zacznie dawać sygnały pomimo ze cewka jest wciąż 5 cm nad ziemią, to albo trzeba go ponownie dostroić ( cewka na 15 cm, wciśnięcie przycisku w rękojeści) albo właśnie namierzyłes jakiś fant.4. W celu dokładniejszego określenia gdzie fant w ziemi leży ( w przypadku gdy daje rozleglejszy sygnał),najedź cewką na obszar gdzie jest sygnał i wciśnij krótko przycisk w rekojeści- dostroisz wykrywacz do przedmiotu, rozległość sygnału powinna się zmniejszyć, łatwiej wtedy znaleźć miejsce gdzie trzeba kopać.5. Jeśli wykrywacz wyje za często, za dużo musisz kopać, a wykopujesz same żelazne śmieti typu: gwoździe, odłamki itp.przestaw pokrętło disc" na 3, 4, w przypadku sporych odlamkow nawet na 7 ( wyżej nigdy nie ustawiałem), wykrywac przestanie reagować na śmieci, będzie widział tylko duże, przedmioty żelazne i wszystko co kolorowe ( nasze ulubione polmosy" też:))Jedna ważna zasada!!Dyskryminację ustawiaj na możliwie najniższym poziomie na jaki teran pozwala,im wyższa dyskryminacja tym bardziej spada zasięg. to ja tyle chcialem napisać.pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.