Skocz do zawartości
  • 0

Kula od muszkietu? Jak rozpoznać?

pawlik832

Pytanie

Napisano

Dzisiaj wykopałem taką kuleczkę i zastanawiam się czy to jest może kula od muszkietu. Średnica to ok 14mm, nie równa z każdej strony. Dookoła są takie spłaszczenia jak widać na zdjęciu i na nich nacięcia. Od spodu jest lekko płaska, z drugiej strony też, ale mniej. Jestem prawie do końca przekonany, że jest ołowiana (lub z podobnie ciężkiego stopu)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
napewno stara. Gdzieś czytałem że aby kawałek ołowiu tak obrósł białym nalotem musi leżeć w ziemi 250-300 lat.
Takie same widziałem w muzeum i podbną mam ja ;)
pozdr tomekk
Napisano

Dzisiaj wykopałem taką kuleczkę i zastanawiam się czy to jest może kula od muszkietu. Średnica to ok 14mm, nie równa z każdej strony. Dookoła są takie spłaszczenia jak widać na zdjęciu i na nich nacięcia. Od spodu jest lekko płaska, z drugiej strony też, ale mniej. Jestem prawie do końca przekonany, że jest ołowiana (lub z podobnie ciężkiego stopu)

Napisano

I od drugiej strony. Też prawdopodobnie z ołowiu. Średnica 18mm, wysokość 15mm. Te nacięcia są nierówne i wyglądają jakby zrobione były jakimś nożem lub tego typu narzędziem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie