Gość Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 Gdzieś w Górach Sowich: szybik wysokości ok 40 cm, szer. ok 60 cm, oszalowany, nachylenie około 45 stopni. Czy ktoś zna to miejsce? Zamieszczę zdjęcie.LL
Gość Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 kolego to jeden z najbardziej znanych obiektow tego typu w polsce...
Gość Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 Zaznaczam, że nie chodzi o korytarz prowadzący spod kasyna do sześciokątnego pomieszczenia.
Gość Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 LL! Bardzo cię proszę o kontakt. Mój mail: wars98@wp.pl. Chciałbym sprawdzić to miejsce (o ile jest prawdą co piszesz), więcej o mnie i co robię w mail-u. Pozdrawiam.
Gość Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 Nie udało mi się wkleić zdjęcia, podaję link: http://www.mapy25.republika.pl/szybik.htm. Kontakt do mnie: mail2me@pf.plLL
kudi Napisano 20 Lipiec 2003 Napisano 20 Lipiec 2003 Pod tym linkiem jest informacja ze strona nie istnieje.O jaki rejon G Sowich Ci chodzi?Generalinie kazdy z kompleksow mial lub mial miec szyb transportowy wiec pewnie o jeden z nich Ci chodzi. pozdrrobert_kudelski
proteus Napisano 20 Lipiec 2003 Napisano 20 Lipiec 2003 w adresie jest blad na koncu nie powinno byc kropki:http://www.mapy25.republika.pl/szybik.htm
Gość Napisano 20 Lipiec 2003 Napisano 20 Lipiec 2003 A czy koledze przypadkiem nie chodzi o szybik na „siłowni” ? Ta sugestia jest dodana z ogromną nieśmiałością !!! Tak mi zapasowała do opisu.
klod Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 Do LL: Gdzie znajduję się ten szybik, chętnie byłm tam pobuszował?
Michal3 Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 To jest nie na temat, ale moja uwaga brzmi:łatwiej na forum odkrywcy o przepis na zupę krabową niż informacje dotyczące wejść, szybów, sztolni kompleksu Riesa"Tak mi się jakoś nasuneło.....Michał
Gość Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 Ja już bałem się, że zostanę nieźle op........za tą moją lokalizację i w ten właśnie sposób zostanie wytyczona właściwa lokalizacja ... a tu cicho wszędzie, głucho ... itd. ? Szyb transportowy wykluczyłem od razu :)))Qaz
proteus Napisano 22 Lipiec 2003 Napisano 22 Lipiec 2003 ok. dziekujemy za sadyzm intelektualny:)moze jakies kolo ratunkowe
Gość Napisano 22 Lipiec 2003 Napisano 22 Lipiec 2003 Rzeczywiście, czas już na wyjaśnienia. Podałem ten temat na forum, bo miałem nadzieję, że dzięki temu uda mi się zlokalizować ów tajemniczy szybik. Rzecz w tym, że zdjęcie nie było wykonane przeze mnie, ale przez kolegę i to kilkanaście lat temu. Wówczas temat Riese nie bardzo go interesował, więc nie zapamiętał położenia obiektu. Ostatniej jesieni planowaliśmy go wspólnie odszukać, ale z powodu nagłego śniegu odłożyliśmy to.Quaz - dzięki za nieśmiałą sugestię siłowni, pojechałem tam dzisiaj, żeby samemu sprawdzić. I na 95% to jest właśnie ten szybik, czyli niestety żadne odkrycie :(. Chocaż opis otoczenia szybiku nie zgadza się, ale to czas mógł zatrzeć pamięć. Zrobiłem teraz zdjęcie na siłowni, jeszcze porównam dokładniej wygląd szalunku ze starym zdjęciem.Co do siłowni to mam kilka pomysłów, ale o tym może potem.Pozdrawiam wszystkich, Leszek
adam242 Napisano 23 Lipiec 2003 Napisano 23 Lipiec 2003 Ten , albo podobny szybik o którym tu mowa znajduje się przy tuż przy drodze pomiędzy czymś w rodzaju resztek fundamentów. Idąc czarnym szlakiem (w stronę Rzeczki) przebiegającym przez G.Osówka należy odbić w lewo - mniej więcej na wysokości sztolni nr3 w Osówce . Zresztą tam tylko jedna taka dróżka jest więc trudno się pomylić.Trzeba iść jakieś 450m . Jak przy drodze widać coś co określiłem mianem fundamentów to dokładnie za nimi jest ten szybik o którym mówicie - może to nawet ten , chociaż wymiary się różnią o kilkadziesiąt cm. Zazwyczaj bywam tam zimą i wszystko jest w miarę dobrze widoczne - nie wiem jak to będzie teraz. p.s. Starałem się w miarę dokładnie opisać to miejsce analizując swoje notatki i jednocześnie patrząc na mapkę bo jak wiadomo pamięć bywa zawodna. Myślę , że nikt nie porówna tego z przepisem na zupę krabową :-)
Gość Napisano 23 Lipiec 2003 Napisano 23 Lipiec 2003 Szkoda, że wcześniej nie napisałeś, sprzawdziłbym i ten przy okazji. Ale może za tydzień się tam wybiorę. Rozumiem, że szybik o którym piszesz jest węższy niż 60x40?Leszek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.