polzin Napisano 17 Lipiec 2003 Autor Napisano 17 Lipiec 2003 Bardzo bym prosił o pomoc w identyfikacji, niedawno wpadł w moje ręce, myślę, że pochodzi z DAK.Na ostrzu posiada zatarty napis, ciekawy jestem kto go nosił ?czy był na podstawowym wyposażeniu ?Pierwszy raz załączyłem zdjęcie - jak za małe to się poprawię ... Dzięki !
mietek Napisano 20 Sierpień 2003 Napisano 20 Sierpień 2003 Specjalnie szukałem czy jest taki w ekspozycji kordzików w Budapeszcie, no i był. Kordzik RAD-u jak już napisano, potwierdza to odznaka RAD wygrawerowana na dolnym okuciu pochwy.
polzin Napisano 21 Sierpień 2003 Autor Napisano 21 Sierpień 2003 Dzięki wszystkim za pomoc ! okazuje się że czasami łatwiej coś zdobyć niż rozpoznać ....
pepe Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 Po kiego grzyba RAD-owcom takie maczety". Czyzby cieli tym cegły !?
polzin Napisano 21 Sierpień 2003 Autor Napisano 21 Sierpień 2003 Cegły to może nie, ale na zabawie było pewnie wesoło.W naszej okolicy był taki obozik budowniczych ...Ciekawe tylko czy pochwa była ze skóry, bo jest dość szeroka.
mietek Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Pochwa z czarnej skóry, okucia chromowane (czy niklowane), ale srebrne błyszczące. Na dolnym okuciu odznaka RAD, górne to jakieś motywy. Co do kształtu, to myślę że wywodzi się z tasaków użwyanych wcześniej przez saperów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.