Gunship! Napisano 16 Lipiec 2003 Autor Napisano 16 Lipiec 2003 Gdzie mogłbym znaleźć informacje na temat zestrzelonych w 1939r Łosi. Dokladnie chodzi mi o rejon Szczercowa.
Gość Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 Najlepiej w Książce Pzl 37 Łoś" Cynka. Ale uwaga, Cynk pisał książkę za biurkiem w Londynie opierając sie na wspomnieniach i dokumentach. Rzeczywistość w terenie" bywa nieco inna. Zainteresowanym Łosiami polecam wieś Pawłosiów k. Jarosławia. Teren do poszukiwań dziewiczy (pozbierano tylko to co na wierzchu. W szkole podstawowej ciekawa izba pamięci.
Gość Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 Doskonała konfrontacja pozwalająca zweryfikować i uzupełnić wiele faktów to porównanie źródeł polskich i niemieckich. Sięgnij np. do Emmerling Luftwaffe nad Polską" tom 1.Idąc tym tropem określiłem nawet orientacyjne czasy lotów polskich Łosi z Kucin koło Łodzi. Dysponuję też listą zestrzeleń nad Polską wykonaną na początku 1940. Lecz żebyś widział nazwy jakie tam umieszczali Niemaszki /dobrze jeśli jeszcze pisali je z niemiecka co daje się sprawdzić/ !!!!!
Gunship! Napisano 17 Lipiec 2003 Autor Napisano 17 Lipiec 2003 Chodzi mi o pierwszy tydzien wojny. Moj dziadek był swiadkiem jak zestrzelono Łosia niedaleko m. Szczerców północ od miasta. Staram sie ustalic szczegoly. Łoś spadł i zarył sie dosyc mocno w ziemie....Gunship
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.