adamoovv Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 Witam.Poszukuje danych o moim DiadkuWiem tylko ze byl ulanem kapralem [mam jedyne zdjecie na bluzie i robatywce ma dwa pagony zdjecie ok 1930 roku. w 1939walczyl w wrzesniu Po klesce internowany do obozu przejsciowego w Wadowicach.po opuszczeniu obozu wywieziony do niemiec na przymusowe roboty .Po1945 wrócil do kraju.Czy jest instytucja do której móglbym sie zglosic lub napisac aby sie dowiedziec cos wiecej o Dziadku Bardzo prosze o pomoc
getton Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Te instytucje o których myślimy dają ogólne informacje, a chyba najbardziej interesuje Cię np. gdzie walczył, w jakim oddziale itd. Masz tą przewagę, że dysponujesz zdjęciem. Jeśli mógłbyś je tu wrzucić, lub napisać np. kolor otokowy na czapce, może jakieś odznaczenia, naszywki, numery itp. wiele mogłoby to nam powiedzieć, wóczas my, powiedzielibyśmy tobie np. gdzie śmigał prawdopodobnie na koniku i wywijał szabelką :-)
Widdowmaker Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Ja szukałem dziadka, który był podoficerem rezerwy/ mechanikiem w którejś z jednostek pancernych w okolicach Warszawy. Szukałem tej jednostki. Był w obozie jenieckim, z którego wyszedł w 1940 roku. W CAW powiedzieli, ze nie mają akt, w Czerwonym krzyżu tak samo i odesłali mnie do Niemieckiego Suchdienst. Tam jeszcze nie napisałem...
getton Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 O to właśnie chodzi! Za co płacą tym z CAW???Chyba za to żeby tam nikt nie wszedł i nic nie wyniósł!Miałem to samo...niestety...A w tym Suchdienst to Ci napiszą imiona i nazwisko, kiedy się urodził i do jakiego Stalagu trafił...ehhh...Spróbuj to zdjęcie- tak jak napisałem (ja nie mam żadnego niestety)...
adamoovv Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 Dodaje zdjecie jest bardzo zniszczone Moze cos pomoze?
adamoovv Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 mam problem nie moge zaladowac zdjecia .Moge wyslac na e-mail.
getton Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 No to wrzucaj na tę skrzyneczkę:grzegorzkurczak@interia.pl:-)
Widdowmaker Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 A Suchdienst podaje jednostkę???Może się komuś przyda ten adres:Internationale SuchdienstD-34444 Bad ArolsenGrosse Allee 5-9Germany
Widdowmaker Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 BuahahhahaMnie CAW odesłało do PCK, który powinien mieć dane z obozów jenieckich. A PCK do Suchdienst. A Suchdienst odsyła do diabła :)
adamoovv Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Napisano 5 Kwiecień 2006 Wyslalem juz formularz sgloszeniowy do Biura Jnformacjii poszukiwan PCK .Moze cos sie wiecej dowiem?Napisze do Centralnego Muzeum JencówWojennych wŁabinowicach-opolskie.moze pomogą?Co z tym CAW? Warto pisac?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.