Michal3 Napisano 14 Lipiec 2003 Autor Napisano 14 Lipiec 2003 Poszukuję infromacji nt. komina stojącego w centrum Gliwic (podstawa czworokątna, wysokość około 10m). Umiejscowienie: włączony w ogrodzenie sklepu Jysk.Michał
jagmin Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 napisz coś więcej o lokalizacji i może o materiale z którego ów komin zbudowano, znam nieco Gliwice, może pomogę.
wardo Napisano 7 Sierpień 2003 Napisano 7 Sierpień 2003 Jest to najprawdopodobniej komin kotłowni jakiegoś małego warsztatu który stał w tym miejscu jeszcze do niedawna. Przy okazji ja mam pytanie związane z Gliwicami. Na osiedlu Obrońców Pokoju przy samym lesie znajdują się pozostałości dziwnej (dla mnie) budowli z czerwonej cegły do której prowadzą długie wąwozy" lub wały (jak kto woli). Miejsce to znajduje się przy ścieżce rowerowej do kąpieliska w Maciejowie. Niedaleko Radiostacji
Michal3 Napisano 10 Sierpień 2003 Autor Napisano 10 Sierpień 2003 Kwestia warsztatu: to jest teoria czy masz konkretne informacje?
wardo Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Warsztat o którym mówiłem zajmował się wyrobem płyt betonowych, których kilka znajduje się obok wyżej wspomnianego komina z umieszczonym na nich napisem Deutche Cementbau Geselshaft vorn Paul Stollte Gleiwitz". Podobne płyty chodnikowe można zobaczyć jeszcze w chodnikach na mieście min. na ul. Łużyckiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.