yarek Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 PanowieTak patrzę na posty innych i tak sobie myślę: A może założymy też jakąś grupę np.: Grupa Oszacht lub cos w tym stylu. PozdrYarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lejtnant Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Hejka!!Yarek pomysł wyśmienity,tylko trzeba się zastanowić nad głębszą działalnością takowej grupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 niop yarek daj jutro fotke na identyfikacje te kółko bo spać niemoge, moze też cos interesującego z tego wyjdzie :-Dja znalazłem tą jedną łyzke która się okazała bezpiecznikiem z panzerfrausta, to ciekawe czym się okaże te kółeczko!!acha co do tych łusek rozerwanych, to sprawdzałem te moje i porównywałem z tymi moimi z rusznicy ppan PTRD ale te z rusznicy są o wiele szersze i juz mam swoja hipoteze na temat tych łusek. oto ona:obrona lotniska 39.łuski rozerwane z działka lotniczego z iła (tak mi się wydaje że są one z iła bynajmniej moje mają gwiazdke co by sugerowało na jakąś radziecką maszyne) i możliwe że te części co kiedyś znalazłem co jedno z tych części było podobnme do łopaty śmigła i twoje kółeczko mogą być powiązane z zestrzelonym samolotem. np. te łuski rozerwane co zdarza się jedynie przy działaniu na nabój dużej temperatury albo nabój był w bliskim sąsiedztwie jakiegoś wybuchu!! wiadomo było że zestrzelono jakieś samoloty nad lotniskiem ale nasuwa mi się pytanie czy wszystkie odnaleźli?? może jesteśmy na tropie jakiegoś przełomowego odkrycia, ta miejscówka i fanty znajdujące się na niej mogą okazać się przełomowym momentem i możliwe że zmienimy trochę historie katowic i odkryjemy nowe fakty związane z obroną katowic i lotniska w 39r. ;-)a z tym założeniem tej grupy to nawet fajny pomysł ale przedyskutujemy to jeszcze na wykopkach pozdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 acha yarek i także niewiadomo czy w późniejszych okresach wojny niezestrzelono jakichś samolotów lub czy jakieś się rozbiły w naszym rejonie, bo przecież niemusiały być zestrzelone akurat nad katowicami ale np: mogły być zestrzelone nad tychami i lotem szybowcowym trafiły na nasze tereny!!pozdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 tam przy nadal uparcie mialo byc ze tkwi 3 a nie 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 to z tą czechosłowacką łuską to rzeczywiście pomyliłem się. rzeczywiście bicia na wszystkich moich łuskach wyciągniętych z tamtąd były z różnych okresów np:wszystkie łuski polskie miały bicia międzywojennewszystkie łuski rosyjskie miały bicia 43 i 44 (przeważnie bo znajdywałem tam też puste bez bić)czechosłowackie miały bicia przeważnie 1938 i 1939a co do tej łuski to tak rzeczywiście jest to łuska od rkm ta z wystającą kryzą ale yarkowi rozchodziło się o te 2 łuski porozrywane co wymiary mają podobne do rusznicy Ppanc PTRD/PTRS lecz są jednak mniejsze i z tego powodu nasuwa mi się myśl na temat działka z samolotu :-))acha i znalazłem tam w tamtym roku także kilka polskich naboji szkoleniowych z drewnianym pociskiem!!a co do tych łyżek z granatów to sam się nad tym zastanawiam!! a ta łyżka taka dziwna to widziałeś czym się okazała, bezpiecznikiem z panzerfausta 60 lub 100 :-)pozdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 Z talyszka to masz fart. Nie zalezy mi na tym aby pokazac ze Ty sie pomyliles tylko ze sie strzelali, a znajdujem rtylko polskie z tego okresu. A teraz nawet tej niemieckiej luski nie morzemy nic wysnuc bo ta partia amunicji po 1918 r mogla zostac przydzielobna polakom. I nadal mamy problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 tylko najbardziej mnie zastanaawia Neptunak dlaczego skoro tam jest tyle łusek i innych pierdół militarnych, odłamków łyżek nieznajdujemy żadnego nieśmiertelnika, a skoro tam była walka to po sporej ilości łusek była naprawde duża jatka, jak będzie czas to możemy tam skoczyć z yarkiem i pójść na drugą strone tej drogi na przeciwko tego lasku bukowego po drugiej stronie drogi znajduje się naprawde długi jak na nasze tereny ciąg okopu gdzie znajdywałem łuski ale zaś produkcji czechosłowackiej!! ale to chyba nie polacy i czesi do siebie strzelali bo jak pamiętam to walczyli w czasie wojny nie przeciwko nam tylko z nami przeciwko niemcom, tu już nasuwa się moja druga hipoteza że jechał drogą transport niemiecki albo tą ulicą szli niemcy z tych w stronę piotrowic i zostali ostrzelani przez naszych!! ale ta hipoteza z samolotem jest nadal aktualna!! gdybyśmy znaleźli jakiś nieśmiertelnik to byśmy może rozwikłali choć rąbka tajemnicy :-Dale teren jest bardzo ciekawy i warto tam kiedyś z yarkiem wrócić i explorować go do ostatniego gwoździa :-) !!pozdr.ZnaChoRps.acha co wiesz o tym stanowisku p.lotki za kolonią zuzannybo także mi tam wychodziły polskie łuski i ten mały arsenał amunicji!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 22 Maj 2006 Autor Share Napisano 22 Maj 2006 wiecie potyczka mogla byc i to wielka ale mozliwe ze bylo niewielu zabitych. A luski z roznymi biciami nic nie musza znaczyc, bo przeciez niemcy po zdobyciu Czechoslowacji, Polski przejeli takze ich magazyny w ktorych byla juz gotowa amunicja i niekoniecznie musieli zmienic bicia. Zreszta w okolicach Katowic w 45 nie stacjonowaly tylko oddzialy niemieckie:)pzdr.Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 TO JEST TA LUSKA. NIEMIECKA JAK SIE OKAZALO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 a to Warszawska wytwurnia amunicji karabinowej rocznik 1924 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 troszke mi sie rozmazalo to zdjecie ale nie chce mi sie robic kolejnego... lenistwoa to rowinierz Warszawska fabryka tylko juz nie pamieta jaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 ale widze ze luski sie super czysci zwyklym dr.beckmann. hee hee.Gdyby podpiac przystawke do wiertarki i tarcze z filcu, nasaczyc ja tym srodkiem to luski by sie swiecily jak nowe!!!A widze na forum ze nie ktorzy inne ciezkie patenty maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 Suchy ja sie nie kluce o bicia< chodzi o to ze strzelano z ruznych pozycji i znajdujemy tylko polskie ulski zero niemca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 A tu Znachor atakoje pozycje.Mysle ze Znachor sie nie obrazi za jego fotke, ale twarzy nie widac wiec mysle ze nie bedzie mial mi za zle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 A tu ja hmm czas temu na oszachcie po prawej widac jeszcze w-4-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 w ten dzien znalazlem to i... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 ... na szczescie nie bylo tego!!!I taka prosba jesli kiedys znajdziecie co kolwiek z tych zeczy nie dotykajcie tego golymi rekami a w rekawiczkach, a najlepiej nie dotykajcie wogole!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 23 Maj 2006 Share Napisano 23 Maj 2006 EJ no ludziska co z wami co taka cisz znowu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 23 Maj 2006 Share Napisano 23 Maj 2006 witam wczoraj nic nieodpisywałem ponieważ się uczyłem o sprzęgle hydrokinetycznym w wózku widłowym spalinowym :-Dniop fajne zdjęcia, ale czyja dobrze widze.jakaś roślinka mi wyrosła na plecach :-) ??!!jak będe mieć czas to napisze oznaczenia z wszystkich moich łusek znalezionych właśnie na tym miejscu co szukaliśmy :-Dciekawe co z tym kółeczkiem od yarka?? czy wzioł je czy nie??pozdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek Napisano 23 Maj 2006 Share Napisano 23 Maj 2006 WitamNiestety nie byłem. Volvo stoi w serwisie.W zwiazku z czym na razie wozi mnie kumpel. Mam samochód dzisiaj odebrać więc jak będę wracał to podjadę do tego lasku.PozdrYarekPs. Co myślicie o tym by w czwartek pokopać? Gdzieś tak od 17 do 20. Teraz po drugiej stronie ulicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 23 Maj 2006 Share Napisano 23 Maj 2006 yarek a mozna by było jutro, bo w czwartek mam jazdy i niewiem czy się wyrobie, a zaś w piątek wykłady????prose!!zaprowadze was na te okopy, rosną tam także ładne dęby gdzie pośród nich też ciekawe fanty wyskakiwały, z najciekawszych fantów to wyciągłem tam ładnego świętego Antoniego w malutkiej mosiężnej pigułce :-) !!od razu jak bysmy pojechali to biore jakiś worek na ciężkie fanty :-)pozdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 23 Maj 2006 Share Napisano 23 Maj 2006 mnie obojetne kiedy popoludnia mam wolne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZEFFERAN Napisano 23 Maj 2006 Share Napisano 23 Maj 2006 serwus chłopaki, bardzo sie cieszę że trafiłem na to forum ( specjalne podziękowania dla yarka ) hmmm... no cóż powiem krótko wielkie wrażenie na mnie robi wasza ekipa i chętnie bym sie przyłączył do wspólnych wypraw (ciężarówką w Piotrowicach...)Biorąc pod uwagę że jestem świerzy w temacie było by miło powłóczyć sie z wami po lasach i powąchać troszkę Historii. Żeby uprzedzić ciekawość Znachora napisze że znamy sie bo mieszkamy na jednej ulicy więc nie musze chyba pisać co i jak hehehe...Więc cóż mi pozostaje oprócz przywitanie sie z całą grupą SERWUS CHŁOPAKI i mam nadzieje do rychłego zobaczenia gdziekolwiek byle byłoby coś do wykopania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 23 Maj 2006 Autor Share Napisano 23 Maj 2006 witam nowego odkrywce:)chlopaki macie jakies newsy na temat tej ciezarowki?nie wiem co sie z Wajcha dzieje:/nie odp na maile:(pzdr.Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.