Skocz do zawartości

Rutus - wasze opinie.

fakker

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
witam sznowne grono użytkowników Rutusów,
kupiłem parę misięcy temu Ultrę II. wyniki poszukiwań są bardzo dobre. głównie nastawiony jestem na militarkę i ten sprzęcik sprawuje się super. na monetki czasami też robię wypad i nie narzekam. co do pytania o ustawienia (kilka postów wcześniej) to moje są następujące:
- czułość max. lub jedną kreskę mniej
- grunt przeważnie 12 - 13 godzina
- dyskryminacja 12 godzina
na tych ustawieniach chodzę na militarkę i jest ok. czasami wykopię się jakiś odłamek o małych gabarytach ale nie ma tego wiele. co do ustawień gruntu, wszystko zależy od miejsca poszukiwań. ja głównie szukam na terenach Trójmiasta więc grunt na tym poziomie jest ok. (kilka rad od Arka i mozna się sporo dowiedzieć:) serdecznie podzrawiam:) ) co do popiskiwania od uderzenia sondą o trawę lub coś podobnego zdarzyło mi się parę razy ale wina leżała po stronie źle nastawionego gruntu ( troszkę musiałem go zwiększyć i było ok. lub źle zamocowanego kabla, zrobiła się mała pętelka nad sondą i to był powód). podsumowując:
- sprzęt jest bardzo dobry, moje prywatne zdanie!
- w tej cenie nie nie widzę konkurencji
- fachowa pomoc i serwis ze strony Arka
moim zdanie sprzęcik godny uwagi. chętnie też poznam wasze ustawienia na których chodzicie i wasze znaleziska.
pozdrawiam serdzecznie:)
Napisano
Witam
Mam byc może banalne pytanie.Jestem użytkownikiem Rutusa Ultra II i cały czas go poznaję.Moje pytanie jest następujące,jak poznajecie wyczerpanie baterii ?? i jakie ewentualnie paluszki" najlepiej się sprawdzają ??
Pozdrawiam
Napisano
przy włączeniu sprzętu słyszysz trzy tony - przy dobrych bateriach, dwa tony przy średnio naładowanych i jeden przy słabych. ja jak słyszę jeden ton to wymieniam baterie. najlepiej sprawdzają się akumulatorki, wcześniej wkładałem zwyczajne paluszki i po ok. 8 godzinach poszukiwań nadawały się do kibla. zacząłem stosować alkaiczne i było znacznie lepiej. sprzęt szybciej się przełanczał z trybu dynamicznego na statyczny z dyskr. (może to tylko moje odzczucie ale jest znacznie szybciej). obecnie kupiłem akumulatorki ale od tego czasu jeszcze w terenie nie byłem. pozdro.
Napisano
mało pytanko.
jakich używacie słuchawek do Ultry II? producent ich parametry i tym podobne. no i czy przy użyciu słuchawek da się lepiej odróżnic dźwięki na kolor i żelastwo, czy są np. słyszlne sygnały jakich nie usłyszymy na głośniku?
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich użytkowników!
Oto co ostatnio wykopałem moim U2. Srebrny denarek w znakomitym stanie. Nie sposób się nie pochwalić :-)

Rutusa użytkuję od miesiąca i muszę powiedzieć że sprawuje się całkiem nieźle. Tyle, że przy słabych bateriach szaleje". Po zakupie zwykłych paluszków" przestał chodzić" po kilku godzinach. Ich stan wskazywał po ok 1-1,1V. Nie były więc całkiem rozładowane. Ostatnio kupiłem akumulatorki i w związku z tym mam małe pytanie, gdyż dziwnie się na nich zachowuje - pracuje bardzo krótko. Czy jest to spowodowane tym, że akumulatory mają po 1,2V(ładują się do 1,25) co daje razem ok 7,5V, nie zaś 9 jak w instrukcji (6x1,5V)? Nie wiem co mam myśleć o tym.NIe ma przecież akumulatorów AA 1,5V. A postatnio nawet na naladowanych akumulatorach popracował kilka minut i zaczęły się problemy: pikał przy byle okazji, w trybie statycznym sawał sygnały jak na dynamicznym a po chwili na statyk nie można jużnawet było przełączyć :-( Czy to wina słabych batarii?
Poradzcie coś...

Napisano
ja mam akumlatorki do mojego U2 2400 mAh i działa na jednym komplecie z 3 razy wychodzenia po 4-5 godzin . Ja tam nie mam spadku zasiegu jak napiecie spadnie ty tez nie powinienes miec poniewaz U2 ma przetwornice i niezaleznie czy bedzie 1 V czy 1,5 to i tak działa wysmienicie.
Napisano
Luke
Cięzko jest dawać rady nie mając danego detektora w ręku .
1. czy kabel od cewki masz dobrze owiniety wokół wysięgnika?
-czasami luźny kabel może byc powodem niestabilnej pracy.
2.sprawdź czy prawidłowo włożyłeś baterie (biegunowość),
-choc użytkuje rutusy od dwuch lat (Ultra 1 i Solaris)czasami
przez nieuwage i pośpiech sam źle je włoże i wtedy zachowuje
się jak opisałeś rozładowując szybko baterie.
Spróbuj się ewentualnie skontaktować z kimś w twojej okolicy kto też ma taki detektor i porównaj jak się zachowuje jego wykrywka na twoich akumulatorkach.Jeśli u niego będzie ok.i sprawdziłeś powyższe punkty to dzwoń do producenta po dalsze instrukcje jak masz postąpić.
Pozdrawiam DARZ DÓŁ
Napisano
Sprawa się wyjaśniła a barterie a raczej ich praca wykrywacza na nich się ustabilizowała. Wtedy byłem ledwie na kilku wypadach. Dziś mam juz większe doświadczenie i lepiej poznałem sprzęt. Myślę, żę przyczyną złego działania akumulatorów było nie naładowanie ich do końca bądż nieokładne sformatowanie. Owinąłem też kabel ciaśniej wokół wykrywacza i wszystko działa ok.
  • 2 weeks later...
Napisano
No chętnie kupił bym sobie SOLARISA, ale martwi mnie tylko jedno - jego ALERGIA na SŁOŃCE? Hmmmmm czy faktycznie ten sprzęcior wariuje w słońcu i nie da się w piękny upalny dzień wyskoczyć w teren?
Napisano
Czytam tu o wrażliwości solarisa na słońce ze zdziwieniem. U mnie coś takiego nie występuje a przynajmniej nie udało mi się tego zaobserwować więc nie jest to nagminne a chodziłem całe lato.
Przy okazji jedyne uciążliwości to ciasne pasowanie elementów stelaża (zwłąszcza jak dostanie się tam trochę psiaku) oraz mało profesjonalny podłokietnik (miał już być zmieniony). Pomijając te drobiazgi a uwzględniając możliwości wykrywacza i jego cenę jest on godny polecenia.
Pozdrawiam L.
Napisano
Witam.
Pytanie do użytkowników Ultry2 jak wyeliminowac wykrywanie kamieni chodze na statyku z dyskryminacją,Ultre2 mam dopiero miesiac i jeszcze go do końca nie rozgryzłem.
  • 1 month later...
Napisano
witam, odnośnie popiskiwania solarisa, zauważyłem je dopiero jak wszedłem pod linie wysokiego napięcia, na słońcu takie anomalia u mnie nie występują ani w deszczu ani nawet stukając przypadkowo w korzenie. W mocno zmneralizowanym gruncie trochę sie gubi (daje mnóstwo sygnałów). Natomiast jak zmarznie to się długo zastanawia przy pierwszych przełączaniach i zerowaniu. Poza tym sprzęt ok.
Napisano
Ładziak111 - też poproszę.
Może mnie uratujesz bo widzisz teraz musze sprzedać jedną wykrywkę, ale na wiosnę chcę kupić drugą i biorę pod uwagę kilka modeli, między innymi tego Rutusa.
Masz może jakieś KONKRETNE uwagi do tego sprzętu?
No chyba że też jestem dealerem albo i samym Rutusem to mi lepiej nie odpowiadaj:)
Darek
p.s. tak, czasem porównuję swojego GT do innych sprzętów.
  • 5 weeks later...
Napisano
Po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam:

Rutus Ultra II to dobry wykrywacz. Ładnie łapie łuski i monetki. Dziś przez 3 godziny wykopałem ponad 40 fantów (łusek, pocisków, 3 breneki, pierścionek, fragment zegarka i kilka innych).
Gdy jest dobrze ustawiony nawet na 20 cm znajdywał mi 1 pfenniga z XIX wieku. Dużo zależy od gruntu. Rutus daje sporo fałszywych sygnałów w trybie dynamicznym na pewnych rodzajach gruntu. Niekiedy w ogóle nie popiskuje (na dobrym" jak to nazywam podłożu) a czasami reaguje nawet podczas zbliżenia do korzenia. Z czasem można nauczyc się eliminować fałszywe sygnały. Nie przychodzi to zbyt trudno szczerze powiedziawszy.

Tryb statyczny z dyskryminacją jest przeze mnie nie używany praktycznie gdyż ciężko go ustawić choć niektórzy mówią że ma większy zasięg. Na pewno ma lepszą dyskryminację gdyż ta na statyku co prawda odrzuca wszelkie małe śmieci ale np gdy jest na maxa to dużego gwoździa znajdującego się płytko pod ziemią też nie odrzuci. Statyka z dyskryminacją używam niekiedy gdy nie chce mi się kopać żeby sprawdzić czy warto. Chodzę na ogół na dynamiku i czasami włączam statyk bez dyskryminacji.

W moim egzemplarzu czasami trudno przełączyć na 1"-tryb statyczny. Myślę, że to efekt zapiaszczenia na początku używania wykrywki.
Jak na razie najgłębiej kopałem na 50 cm choć nie chodziłem po jakichś pewnych terenach ale po lasach i drogach bo i nastawiam się na monetki.

Generalnie jestem zadowolony ze sprzętu. Wykopałem już dzięki niemu wiele monet, małych militariów, puszek i nakrętek od wódki :)

Pozdrawiam
Napisano
Witam
Luke: mala rada dotyczaca przelacznika trybow w Ultra II, mialem ten sam problem, ale przelacznik delikatnie rozebralem, bylo w nim duzo syfu, zostal dokladnie oczyszczony i dziala jak nalezy, a zabezpieczniem przed piachem moze byc palec od rekawiczki chirurgicznej, patent dziala :)
pozdrawiam
Napisano
No więc od jakiegoś czasu zabezpieczam przełącznik przed brudami. Rozbierał nie będę bo gwarancja może przepaść jak coś popsuję :)
Zastanawiam się czy nie prysnąć tam trochę WD-40.

Jeżeli chodzi o popiskiwanie to na dynamiku w czasie chodzenia po lesie często się zdarza, że podczas machania" gdy sonda znajduje się w skrajnym położenie, tzn. maksymalnie po lewej i po prawej stronie. Być może jest to efekt szarpnięcia wykrywką, która przemieszcza się w 1 kierunku i nagle poprzez ruch ręki musi przemieścić się w drugą stronę. Nie zawsze się tak dzieje (i tutaj upatruję wpływ gruntu) ale zawsze gdy się dzieje to w pobliży wystaje z ziemi jakiś grubszy korzeń. Pokrętło gruntu nie pomaga.
Tyle zauważyłem.
Napisano
ładziak 111 ; wiesz może coś więcej na temat tego nowego modelu Rutusa ? Na stronce firmy narazie nic niema .Chciałem kupić Solarisa ,ale jak ma wyjść, coś nowego to może lepiej poczekać.Z góry dzięki za info.
Napisano
do posiadaczy solarisa.Czy ten wykrywacz ma podświetlenie wyświetlacza a jeżeli nie to czy da sie chodzic o zmroku i szukać tylko monet?Jakie on ma wejście na słuchawki?na małego jacka"?Już niedługo bede go mial i musze tylko więcej o nim wiedziec bo mam juz dużo miejscówek na monety a jedna jest obok cmetarza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie