Skocz do zawartości

Niewypały w ziemi ?

ariks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam do Was pytanie mój znajomy ma działke na ktorej chce zbudować dom ale okazało sie iz jeden człowiek zakopał tam tuz po wojnie skrzynke z kilkoma pociskami od możdzerza kolega chce zawiadomoc odpowiednie organy aby to mu wykopano i teren byl OK. Mam pytanie do kogo sie ma zwrócić pierwszo ???
Napisano
jezeli twoj kolega jest pewien na 100% ze te pociski tam sa to najlepiej zawiadomic patrol saperski , moze taki patrol jest gdzies w tym rejonie a jak nie to policje . tylko musisz miec 100% pewnosc ze tam sa i dokladnie gdzie. jak posiadasz wykrywacz to poszperaj tam , to bendzie najpewniejsze . PPOZDRAWIAM
Napisano
u nas wygląda to tak .Powiadamiasz policje o niewypałach (znalezionych ) a oni spisują twoje dane i powiadamiają patrol saperski. Oczywiście nie nawołuję do samodzielnego wykopywania niewypałów to jest cholernie niebezpieczne!!!
Napisano
Niestety jak ich nie zobacza to nie wykopia, patrole saperskie nie rozminowuja tylko niszcza to co juz znalezione. Tak ze nie beda szukac na posesji, musi sam sie do tego dobrac tylko ostroznie, jak zobacza to juz reszte wyciagna bez problemu. Znalesc i zawiadomic policje oni juz dalej wiedza co maja robic, i tu sie nie ma czego bac. Jest drugie wyjscie zamowic firme ktora zajmuje sie oczyszczaniem terenu, ale sa to drogie uslugi a seperzy robia to za darmo.
Napisano
eno, jak 2 lata temu miałem przygodę z patrolem saperskim to oprócz zabrania leżących na wierzchu trzech F-1 przeczesali wykrywką z 50 m2...
Napisano
Tylko nie daj sobie wciśnac rachunku za wydobycie, za takie coś płaci gmina, najlepiej zadzwoń do dyżurnego technicznego miasta, miasto ma obowiązek zabrać poprzez saperów niewypały z twojego terenu.
Napisano
Też kiedyś znalazłem moździeżówki przyjechali a jakże poszłem za tydzień patrze a oni tylko co były na wierzchu zabrali a pozatym nic a sprawdzam sygnał duży i pod warstwą 5 cm ziemi to samo więc chyba nie sprawdzali
Napisano
Jesli zgodnie z prawem itp, to zlecenie firmie ktore sie zajmuja takimi sprawami.
Inaczej trzeba samemu szukac, bo co tu mowic, wiele opowiesci to takie z mchu i paproci.

Zakopal tak, ale nie tutaj a 100 metrow dalej, nie skrzynie tylko wiadra, i nie pociski a puszki itp.

Choc czasem i prawda tez sie zdarza :)
Wiec lepiej uwazac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie