ariks Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 Mam do Was pytanie mój znajomy ma działke na ktorej chce zbudować dom ale okazało sie iz jeden człowiek zakopał tam tuz po wojnie skrzynke z kilkoma pociskami od możdzerza kolega chce zawiadomoc odpowiednie organy aby to mu wykopano i teren byl OK. Mam pytanie do kogo sie ma zwrócić pierwszo ???
maxim026 Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 jezeli twoj kolega jest pewien na 100% ze te pociski tam sa to najlepiej zawiadomic patrol saperski , moze taki patrol jest gdzies w tym rejonie a jak nie to policje . tylko musisz miec 100% pewnosc ze tam sa i dokladnie gdzie. jak posiadasz wykrywacz to poszperaj tam , to bendzie najpewniejsze . PPOZDRAWIAM
radar Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 u nas wygląda to tak .Powiadamiasz policje o niewypałach (znalezionych ) a oni spisują twoje dane i powiadamiają patrol saperski. Oczywiście nie nawołuję do samodzielnego wykopywania niewypałów to jest cholernie niebezpieczne!!!
misiaczek67 Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Niestety jak ich nie zobacza to nie wykopia, patrole saperskie nie rozminowuja tylko niszcza to co juz znalezione. Tak ze nie beda szukac na posesji, musi sam sie do tego dobrac tylko ostroznie, jak zobacza to juz reszte wyciagna bez problemu. Znalesc i zawiadomic policje oni juz dalej wiedza co maja robic, i tu sie nie ma czego bac. Jest drugie wyjscie zamowic firme ktora zajmuje sie oczyszczaniem terenu, ale sa to drogie uslugi a seperzy robia to za darmo.
huk 100 Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 patrol saperski nie przyjedzie.oni nie szukają tylko zbierają-juz znalezione -ale możesz zapytać -pozdro
ariks Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 Dzięki chłopaki za cenne uwagi ktore przekaże koledze :))))
a.korbaczewski Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 może niech kupi na allegro jakis granat za 50zł zakopie, odkopie a potem powiadomi kogo trzeba.
maxikasek Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 przyjadą, zabiorą granat, a reszty nie będą szukać.
piters Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 eno, jak 2 lata temu miałem przygodę z patrolem saperskim to oprócz zabrania leżących na wierzchu trzech F-1 przeczesali wykrywką z 50 m2...
szperacz88 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Tylko nie daj sobie wciśnac rachunku za wydobycie, za takie coś płaci gmina, najlepiej zadzwoń do dyżurnego technicznego miasta, miasto ma obowiązek zabrać poprzez saperów niewypały z twojego terenu.
jack61 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 o ile znajdziesz to maja obowiazek ale jezeli zlecasz przeszukanie terenu to zaplacisz
kubas Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Też kiedyś znalazłem moździeżówki przyjechali a jakże poszłem za tydzień patrze a oni tylko co były na wierzchu zabrali a pozatym nic a sprawdzam sygnał duży i pod warstwą 5 cm ziemi to samo więc chyba nie sprawdzali
mietek Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Jesli zgodnie z prawem itp, to zlecenie firmie ktore sie zajmuja takimi sprawami.Inaczej trzeba samemu szukac, bo co tu mowic, wiele opowiesci to takie z mchu i paproci.Zakopal tak, ale nie tutaj a 100 metrow dalej, nie skrzynie tylko wiadra, i nie pociski a puszki itp.Choc czasem i prawda tez sie zdarza :)Wiec lepiej uwazac.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.