Skocz do zawartości
  • 0

Ołowiane coś właściwie 3 różne cosiki

TWo

Pytanie

Znajduje tych rzeczy mnóstwo, lecz większość jest zniszczona. Leżą w miejscu gdzie jest sporo ołowianych kulek od kartaczy. Czy to również jest wypełnienie pocisków kartaczowych??
Pozdrawiam
TWo

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Co prawda brak podanego kalibru, jednak sądząc po fotce mamy tutaj inne pociski niz te opisywane w poście podanym powyżej. Dwa zaokrąglone wydają mi się pociskami typu Minie. Są one puste w środku (od dna). Wystrzeliwano je z broni odprzodowej, gwintowanej. Były 2 rodzaje tego typu rozwiązań:
1) Wbijano stęplem pocisk na trzpień na końcu lufy, pocisk się rozszerzał i dzieki czemu uszczelnial gwint
2) w dnie pocisku był korek" (chyba stalowy), w czasie strzału wciskał się on w pocisk (to wlaśnie puste miejsce od dna) i uszczelniał gwint.
Minie (konstruktor Francuz o tym nazwisku) upowszechniły się w czasie wojny Pn-Pd w USA i były jednym (drugim było standaryzacja i masowa produkcja karabinów) z powodów przewagi militarnej Pn.
Czy pozosałe kulki, które uznałes za kartaczowe nie są może z broni palnej? Mają ślad obcięcia nadlewki ołowiu?

Czyli nie są to Minie, choć mają one prawie identyczny kształt. Jednak kaliber powyżej 11mm wyklucza Mauzery itp. broń odtylcową. Kulki tez moga byś od broni. Od szrapneli z ww1 kulki mają około 10mm, powyżej to od broni strzeleckiej. Choć kulkami od strzeleckiej można było strzelać i z działa (kartacz).

Jeśli chodzi o te 2 z prawej to juz chyba wiem -, nie minie ale pociski systemu Theuvenina - czyli broń odprzodowa, gwintowana - rozwiązanie o którym pisałem wcześniej - wbijanie pocisku stemplem, aby się rozszerzył i uczczelnił do gwintu.

Znajduje tych rzeczy mnóstwo, lecz większość jest zniszczona. Leżą w miejscu gdzie jest sporo ołowianych kulek od kartaczy. Czy to również jest wypełnienie pocisków kartaczowych??
Pozdrawiam
TWo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie