Skocz do zawartości
  • 0

granat czy może coś innego?

sim160

Pytanie

Napisano

Witam i pytam co to może być?
Raczej niemiecki fant,z tyłu sygnatura np 10 i ncg chyba bo mało czytelne.Długość około 15 cm.Wykonany z aluminium końcówka żelazna,dosyć lekki.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a mi to wygląda na najzwyklejszą cewke zapłonową tzw utelke" do motoroweru tylko że bez kapturka na górze!! co wy na to??
pozdr.ZnaChoR
Napisano
miałem nie(przyjemność) wrzucenia detonatora od niemieckiego ogórka 81mm do ogniska - efekt - całe szczęście że nie stałem przy ognisku i że była to otwarta przestrzeń - uważajcie co podnosicie z matki ziemi :(
Napisano
http://members.lycos.co.uk/freiwillige/wyprawy/8/3.jpg
Tu macie foto czegoś takiego. Tyle że większe.
Sim160 twój pochodzi zapewne z 8 cm. Gr.W.34.
Pozdro
Michał mam nadzieję że się nie pogniewasz za pożyczone" zdjęcie?
Napisano
z takim fantem nalezy sie obchodzic bardzo ostroznie, jest wrazliwe nawet na zmiany temperatury (niestabilnosc materialu inicjujacego po latach lezakowania w ziemi), a co dopiero na uderzenia i inna, silowa ingerencje. Znam przypadek, ze od znacznie mniejszego detonatora czlowiek stal sie kaleka. Pozbadz sie tego w miejscu, gdzie juz nie bedzie dostepny dla innych. Wyjatkowo wredna zabawka".
pozdrawiam
Napisano
Faktycznie! Niezłe G***o! A wygląda tak niepozornie no i alu!!! Brrrr...
Do szamba z tym! A może lepiej wezwać sapera? :-)
Napisano
dzięki za identyfikacje.chciałem się upewnić że jest to detonator.taki sam jak ten na zdjęciu które wstawił osterode.chociaż miałem nadzięję że to coś innego.
Napisano

Witam i pytam co to może być?
Raczej niemiecki fant,z tyłu sygnatura np 10 i ncg chyba bo mało czytelne.Długość około 15 cm.Wykonany z aluminium końcówka żelazna,dosyć lekki.

Napisano
jak nie wiesz co to jest i wyglada podejrzanie ,to lepiej nigdy nie ruszaj i nie zabieraj,czlowiek nie maszyna,czesci zamiennych w postaci reki nie dokupisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie