Skocz do zawartości
  • 0

Wizjer ???

mech

Pytanie

Napisano

Wygląda to na wizjer(peryskop). Ale nie mam pojęcia do czego to przypisać. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Obstawiam jednak cos do obserwacji,rodzaj wizjera.Wskazuje na to kształt,że wojskowe,chyba..(ścianki pod katem,żeby pociski miały mniejszą szansę przebić a większą odbić..),małe rozmiary i okragły wlot od dołu(idealny aby zamontowac tak aby sie odbracało).Ale gdzie to było mocowane,to nie wiem.Na czołgach odpada,może jakis bunkier.Ręki nie dam sobie odciąc,że to na 100% coś do podglądu.
pozdr
Monti
Napisano
Wyglonda mi na Ruską robote ale powności nie mam może od T-34 Chociaż bardziej przypomina peryskop w BT-7 .
pozdrawiam Lufas
Napisano
Wysokość - 22 cm
Szerokość - 25 cm
Długość - 22 cm
To okno co widać na zdjęciu ma wymiary 10 x 15 cm. Było prawdopodobnie zamykane klapką. Pozostały zawiasy i fragment klapki. Z tyłu jest otwór o wymiarach 10 x 12 cm. Są tam prowadnice, wyglada to tak jak by tam coś się wsuwało. Pod spodem jest otwór o śr. ok. 12 cm. Kołnierz tego otworu ma 3 cm wysokości.
Napisano
Wygląda mi to na żeliwo więc na materiał stosowany w wozach pancernych zbyt kruchy.
Obstawiam piec z górnym wsadem , zreszta niewiele inne można kupić na wiejskich targach
Napisano

Wygląda to na wizjer(peryskop). Ale nie mam pojęcia do czego to przypisać. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu.

Napisano
Co prawda laikiem jestem na tle wypowiadających się tu ludzi ,ale jestem przekonany ,że to główka" cyganka bez klapy . Żeberka na bokach to radiatory dla zwiększenia pow, grzewczej.
Napisano
Może znawcy sprzętu pancernego(niekoniecznie niemieckiego) rozpoznają to co widnieje na zdjęciu powyżej. Zostało to znalezione i nie tylko to w pobliżu jeziorka w którym podobno zatopiona jest jakaś pancerka. Proszę o identyfikację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie