Skocz do zawartości

co zrobić z kalką na hełmie

pawel_breslau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Ostatnio wpadł mi w ręce taki oto hełmik niemiecki i nie wiem co zrobić z kalką z prawej jego strony.Po wstępnym oczyszczeniu zaczyna wychodzić spod rdzy oryginalna zielonkawa farba,a pod wywietrznikiem,właśnie z prawej strony,zaczyna być widać zarys kalki (najprawdopodobniej barwy narodowe niemiec).Nie chcę uszkodzić jej w trakcie czyszczenia.Myślę że z drugiej strony również zachowała się pod rdzą kalka z orłem.
I prośba-jak macie jakieś pomysły z oczyszczeniem rdzy i nieuszkodzeniem obydwu kalek to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Paweł

Cyrograf15.
Stan farby miejscami jest dość zadowalający.Tam gdzie były pęcheżyki rdzy,odpadła ona a pod nią była bardzo fajnie zachowana farba.A czyścić i malować to nie chcę,chciałem zachować w takim stanie jak jest,ale wyczyścić na tyle na ile się da i uratować w miarę mozliwości te obie kalki.Wiem że są one w stanie agonalnym ale zawsze to coś.Czy ktoś z Was ma jeszcze jakieś pomysły żeby je uratoać,chociaż częściowo???
Pozdrawiam.
Paweł

rdza sama z siebie nie pojawia się na malowanych przedmiotach - wyłazi od środka, więc mozesz być pewien że pod rafbą jest jej tak samo dużo. Może nie jest tak spulchniona bo mniej wilgoci ale jest napewno. wydaje mi sie że w tym konkretnym przypadku bedzie tak jak Cyrograf napisał .. trudno odratować , a po zdjęciu (chemicznym) korozji może się okazać że na wylot są dziury :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie