Skocz do zawartości

Żydzi wg.Protokołu mędrców syjonu"

aaaa.gggg

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
->romcio
->Vilkaloki

Nie wiem co macie do siebie – ale tutaj zgadzam sie z wami całkowicie.

->Satron1200

Moja matka pochodziła z miasteczka w lubelskim i jeszcze przed II WŚ osiągnęła wiek dorosły. Miasteczko jak to na wschodzie Polski było na poły żydowskie i tak jak wspominała najlepszą jej przyjaciółką była żydówka, praktykę miała w Lublinie żydowskiej firmie handlowej gdzie tylko nieba jej brakowało. Wiec o antysemityzm „wyssany z mlekiem matki” trudno ją posądzać. I przyszła wojna tereny te zajęli Niemcy. I tu też powstała milicja żydowska która która dostarczała Niemcom listy młodych Polaków których wywieziono na roboty, lecz chichot historii szybko odwrócił bieg wydarzeń i przyjaciółka zginęła w Oświęcimiu, uroczych staruszków z Lublina też pochłonęła zawierucha wojenna. A matce pozostała co najmniej niechęć do żydów za tych jej rówieśników Polaków którzy nigdy nie wrócili.
Więc jak - twoim zdaniem była antysemitka czy nie?

M44
Napisano
Nie... Wercyngetoryks, prawidłowe tłumaczenie B'RACHA U HACLACHA brzmi = Błogosławieństwo i Zbawienie !

końca XII w. i z XIII w.pochodzą niezwykłe braktety Mieszka III (1173-1202) i jego następców, noszące napisy hebrajskie. Wszystko wskazuje na to, że książęta wydzierżawili wielkopolskie mennice w Gnieźnie, Poznaniu i Kaliszu m i n c e r z o m ( bankierom, p.m.) żydowskim, ci zaś umieszczali na braktetach przedstawienie panującego oraz imię władcy ? Mszka król Polski lub Mszka Dukus (książę) ? i inne sentencje napisane po hebrajsku"
Zródło: A.Mikołajczyk Monety Stare i Nowe" Copyright by Arkady, Warsaw 1988 ISBN 83-213-3274-9
Bez komentarza.
v.T.
Napisano
Proponuję aby ostudzić swoje zapały i podejśc do problemu metodycznie. Muszę stwierdzić, że Protokoły ... " są ciekawą lekturą lecz mało co wyjaśniającą przyczyny pewnych zjawisk (zakładając ich autentyczność - co wcale nie jest pewne). Pewne sprawy opisał też Henry Ford (tak ! to ten Ford !) w swoim zbiorze pism pt. Żyd międzynarodowy". Ale jako, że cała sprawa ma swoje podłoże w kwestiach cywilizacyjnych polecam książkę Cywilizacja żydowska" wybitnego polskiego filozofa Feliksa Konecznego.
Aby podburzyć" krew w żydożercach (!) chciałbym wyjaśnić znaczenie słowa goj". Goj to po prostu bydle (od słowa bydło). Nadal twierdzę, że pewne sprawy trzeba rozstrzygać bez niepotrzebnych emocji i atmosfery sensacji lecz spokojnie i merytorycznie. Pozdrawiam
Napisano
->von Teuto

Gdyby pominać dwa pierwsze zdania z wierszyka Brzechwy, to jak na dziśiaj nic dodać, nic ująć.
Napisano
->g.polik

Ciekaw jestem czy zaistniejesz na tym forum w innych tematach, czy tylko jesteś dyżurnym szczekaczem?
Napisano
Ja napisze krotko - olewam zydostwo" (bo tyle tylko moge) tak jak oni to robia od setek lat, zerujac na panstwach i narodach w ktorych kiedys i obecnie zyja. a przyznam po lekturze np. forum p.Raczkiewicza (Afery Prawa)gdzie wyliczeni sa poslowie poch. zydowskoego szczena" mi opadla .
jeden z prezydentow usa mowil o zarazie" i ograniczeniu naplywu taj nacji do stanow.200-scie lat temu !.
pozdro amsel44
ps.problem jest z kawalami bo sa dobre.
Napisano
witam
moze na forum jest znawca arabistyki(nie stronniczy )i wyjasni nam opierajac sie na faktach historycznych.Relacje
ludów Semickich,mieszkających obok siebie.
Sprawa będzie jasna?!
jak mawiają Arabowie:
dwie najgorsze i brudne rzeczy,to-
......
i muchy"
dlaczego???!!
pozdrawiam.
Napisano
-->g.polik
Goj /w l.mnogiej gojim/ oznacza poganina jak i naród.
Np. Galilea jest zromanizowaną nazwą Galil-Ha-Gojim i znacza po hebrajsku Okręg Pogan
Napisano
Romcio dlaczego tak mawiają? Ano widzisz ostatnio znajomy z Leżajska, w życiu nie powiedziałbym że antysemita opowiadał mi jak zachowują się Żydzi zjeżdzający tam co rok. Żyd nie uznaje chodników, ulic, koszy na śmieci, papierki rzuca tam gdzie stoi, resztki jedzenia tam gdzie je... a w sali szkolnej którą szkoła użyczyła na kolacje szabasową było nasikane i nasrane w rogach...
Napisano
M44 przeczytałem to co napisałeś.Miło mi poniewaz wiele lat temu, często bywałem na Lubelszczyznie i miałem wielką przyjemność wysłuchać zyjących świadków tamtych czasów.Zyją tam Wspaniali Ludzie,którym daleko jest do określania danych narodów ze całkiem są złe-nie raz słyszałem jak zydzi (fakt ze niewielu)walczyli ramie w ramie z naszymi chlopcami z lasu"ale tez słyszałem co robili po wyzwoleniu.Niemcy dopuścili się strasznych rzeczy na tych terenach-ale tez usłyszałem ze byli wśrod nich poządni ludzie którzy pomagali Naszym.Wszystko to jest bardzo skomplikowane i zagmatfane.Wszyscy wiemy ze zdazały się przypadki ze Polacy zachowywali się w stosunku do Zydow zle,powiem nawet- czasami strasznie.Wszyscy o tym wiemy i nikt z nas się tego nie wypiera,tylko dlaczego Zydzi nie chcą się przyznać do swoich zbrodni na naszym narodzie?No tego to juz nie rozumie kompletnie?
Po wyzwoleniu Lublina ruscy umieścili naszych leśnych"w jeszcze ciepłym" Majdanku gdzie odbywała się weryfikacja kogo wcielić do LWP,jaki mieli udział zydzi w tej weryfikacji?tego juz nie napisze,bo znowu zostane określony zydozercą"
Pozdrawiam.
PS. a tak na marginesie nie jadam nic co jest koszerne"panie goj polik" :-)
Napisano
Do carliolan.
Nie znam hebrajskiego więc trudno mi wchodzić w lingwistyczne dyskusje. Natomiast znaczenie słowa goj znalazłem u wzmiankowanego prof.Konecznego gdy omawiał rozwój żydostwa w jego rozwoju ok. 700-1000 lat przed Chrystusem. Pewne znaczenia mogły ulec zmianie ale jak wspomniełem nie będę tego więcej komentował - zapraszam do lektury.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie