Skocz do zawartości
  • 0

Waterloo Juni 1813 ? co to?

lain

Pytanie

Napisano

Wykopałem wczoraj taki guzik na polu w okolicach Piły.napisane WATERLOO JUNI data troche zamazana ale podejrzewam ze to 1813 lub 1815 tego nie widac za dobrze na zdjeciu.Kto nosił takie guziki i kto je robił,i po co? przeciez to strona wewnetrzna guzika nikt nie widział tam napisu itp.pierwszy raz cos takiego widze.moze ktos sie juz spotkał z czyms takim.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Ładny fant...
Byćmoże guzik był dwuczęściowy tj. oblamowany drugą blaszką z grawerką, która niestety odpadła...a że mały...może od pagonów, rękawów itd.
Pozdrawiam.
Napisano
Jezeli kogos zainteresuje oto oficjalna odpowiedz z www.knopfsammler.de : Niestety wszystko co moge na ten temat powiedziec to domysly.
Guziki sa mi znane, jednak nie mam zadnych publikacji na ten teman.
Nalezy przypuszczac, ze zostaly one wybite dla jakiegos regimentu,
ktory bral udzial w bitwie. Guziki sa prawdopodobnie pochodzenie niemieckiego,
bo zgodnie z regulaminem wiekszosc niemieckich mundurow wojskowych z tego okresu
mialo guziki gladkie, a to bicie na rewersie moglo stanowic cos w rodzaju wyroznienia.
Np. dla hannoverskich regimentow, ktore mocno przyczynily sie do zwyciestwa
pod Waterloo.
Napisano
przeszukałem całą tą stronę dzieki.ale tego guzika nie ma.on z przdu jest calkowicie plaski i nic na nim nie ma.do tego jest dość malutki.
Napisano
18 czerwca 1815 - bitwa pod Waterloo. Może tu by się coś znalazło: http://www.knopfsammler.de/main_index.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie