Skocz do zawartości
  • 0

tajemniczy przedmiot

R51

Pytanie

Napisano

Z fury niemieckich szpejów (pochłaniacze, maski, puszki, odkażacze, tabliczki eksploatacyjne) wydobyłem coś takiego, może których z szanownych kolegów wie co to jest?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na plastik to nie wygląda...
Raczej jak zapalnik miny piechotnej ale jakiś prymitywny...coś jak młode chłopaki rzucający śruba z siarką...nie wiem R51 czy wiesz o co chodzi, ale zapewne ktoś zaraz rozwiąże ta zagadkę...
Napisano
konstrukcja pompkopodobna
osiem otworów na wlot powietrza - dwa na cykl sprężania, trzeci - ślad po mocowaniu zaworu, np wkładki skurzanej
jedyne co jest pewne to, że zewnętrzna część jest przystosowana do ręki.
gwint na zakończeniu sugeruje, że jest coś takiego jak np w prymusach - pompka dostarczająca wstępne ciśnienie.
Napisano
Może na plastik nie wygląda, ale jest z niego wykonane. W życiu nie widziałem tak wielkiego zapalnika miny przeciwpiechotnej (bo o taką chyba chodziło), niektóre miny w całości sa mniejszych rozmiarów.
Owszem, konstrukcją nawiązuje do dużej strzykawki, więc koncepcja z konstrukcją pompkopodobną" wydaje się byc słuszna. Jednak w dalszym ciągu nie wiem do czego to dokładnie słuzyło...
Pozdrawiam
Napisano
Obok było sporo sprzętu p-gaz. Może to element jaiegoś urzadzenia do badania skażenia powietrza?
Pozdrawiam
Napisano
Witam,
Wykopalem cos podobnego kiedys,ale bylo polamane,koles mi mowil ze jest to smarownica do czegos ale do czego to sie jeszcze nie dowiedzialem,
Pozdro,
Napisano
Nie było żadnych szczątków pudełka, czy czegokolwiek, co mogłoby wskazywać jakiś związek z tym urządzeniem (ale zlomu w dziurze było sporo, więc to tylko moja subiektywna opinia). Kiedyś widziałem program o naszych saperach, którzy za pomoca czegoś o zbliżonej budowie badali skażenie powietrza, stąd to skojarzenie (byc może niesłuszne).
Pozdrawiam
Napisano
Reasumując jest to:
- końcówka od węża służącego do rozpylania wapna tzw. bielenia ścian (deratyzacja)
- nie smarowniczka, chociaż mogłoby tak być, gdyby tłoczek nie maiał gwintu z przelotem...
Taka jest moja koncepcja (Miś reż. S.Bareja)
Napisano

Z fury niemieckich szpejów (pochłaniacze, maski, puszki, odkażacze, tabliczki eksploatacyjne) wydobyłem coś takiego, może których z szanownych kolegów wie co to jest?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie