Skocz do zawartości

Góra Św. Anny - Bunkier

Rujewit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeglądajac allegro natknołem sie na dziwana pocztówe (http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/92/9267/926734/92673467), zaciekawil mnie na niej bunkier w prawym gornym rogu. Czy wieciecie moze cos o tym bunkrze ?

Z gory dzieki
Napisano
A może dokładniej trochęco? Którą Górę św Anny masz na myśli bo ja znam conajmniej cztery i obawiam się, że to nie wszystkie :)
Góra św. Anny wysokość 406 metrów,
Góra św. Anny wysokośc 647 itd

Doyślam sie, że chodzi Ci o pierwszą z nich z sanktuarium na szczycie. W latach 1934-38 wykorzystując ukształtowanie terenu na jej szczycie wubudowano amifiteatr, mauzoleum i rotundę. To nie jest bunkier a właśnie rotunda.
Napisano
Ta Góra św. Anny z pocztówki jest na Śląsku (byłem tam niecały miesiąc temu :-))) . Widać amfiteatr i w tle bazylikę z klasztorem franciszkanów. Tak jak pisze Grzechotnik, nad urwiskiem nie stoi bunkier, a pomnik-mauzoleum. Mauzoleum to wzniesiono w latach 1937-1938. Było ono poświęcone pamięci 51 Niemców z Korpusu Ochotniczego, poległych 21 maja 1921 r. podczas szturmowania góry, zajętej przez Polaków w czasie trzeciego powstania śląskiego. W 1945 r. poniemiecka budowla została wysadzona w powietrze, a w 1955 r. stanął tam pomnik Czynu Powstańczego projektu Xawerego Dunikowskiego. Widoczny na pocztówce amfiteatr powstał w latach 1934-1936. Miał 7 tys. miejsc siedzących i 20 tys. stojących i stoi do dziś.
Po dalsze informacje odsyłam do publikacji Janusza Dobesza:
1) Góra św.Anny - symbol uniwersalny, [w:] Sztuka Górnego Śląska na przecięciu dróg europejskich i regionalnych, Katowice 1999
2) Wrocławska architektura spod znaku swastyki na tle budownictwa III Rzeszy, Wrocław 2005

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie